OpenAI muhbirinin sır ölümü: Cinayet mi intihar mı?
ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI'ın eski çalışanı Suchir Balaji'nin ani ölümü soru işaretleri yarattı. Bu soru işaretlerinin sebebiyse Balaji'nin OpenAI'ya açılan bir davada muhbir olması. Yetkililer Balaji'nin intihar ettiğini söylese de özel dedektif tutan aile, oğullarının cinayete kurban gittiğini iddia ediyor.
Dünyanın en popüler yapay zeka destekli sohbet robotu ChatGPT’nin geliştiricisi OpenAI’ın eski araştırmacılarından 26 yaşındaki Suchir Balaji, şirketle ilgili endişelerini basınla paylaştıktan bir ay sonra ölü bulundu. Yetkililer bunun bir intihar vakası olabileceği söylüyor ama şimdi Balaji’nin ailesi onun cinayete kurban gitmiş olabileceğini iddia ediyor.
Balaji 2020 yılında katıldığı OpenAI’da dört yıl boyunca araştırmacı olarak çalıştı. Ancak şirkete girdikten iki yıl sonra yapay zeka teknolojisini geliştirirken topladıkları verilerin telif hakkı ihlali olup olmadığını sorgulamaya başladı.
New York Times’ın haberine göre bu ağustos OpenAI’dan ayrıldı çünkü “artık topluma faydadan çok zarar getireceğine inandığı bir teknolojiyi geliştirmeye yardım etmek istemiyordu.” Gazeteye ölümünden bir ay önceki demecinde “Benimle aynı şeye inanan bir kişinin şirketi terk etmesi gerekiyordu” demişti.
CESEDİ NASIL BULUNDU?
Anne Ramarao bu ayın başında Business Insider’a verdiği demeçte matematiğe ve yapay zekaya ilgisi olan oğlunun karşı karşıya olduğu tehlikeyi fark ettikten sonra OpenAI’dan ayrıldığını anlatmıştı.
Ramarao'nun anlattığına göre Balaji ölü bulunmadan kısa süre önce 26’ncı yaş gününü arkadaşlarıyla kutlamak için tatile çıkmıştı. Tatilden döndükten sonra oğlundan haber alamadığı için endişelendiğini söyleyen anne polisi arayanın da kendisi olduğunu anlattı. Balaji’nin apartmanının dışında saatlerce bekledikten sonra oğlunun öldüğünü öğrendiğini de aktardı.
NEW YORK TIMES'IN TELİF DAVASINA DAHİL OLMUŞTU
Son iki yılda OpenAI gibi şirketlere gazetelerden, yazarlardan ve hatta oyunculardan çeşitli gerekçelerle telif davası açıldı. Bu hukuki süreçlerde Balaji’nin tanık olması “kritik” görülüyordu.
New York Times da OpenAI’ya dava açan kuruluşlardan biriydi. Gazete, haberlerinin ChatGPT’yi beslemek için kullanıldığını iddia ederken, hem OpenAI hem de hissedarı Microsoft bu iddiaları reddetmişti. Daha sonra gazete davada tanık olarak yer alacak kişilerden birinin “şirketin geliştirdiği teknoloji hakkında bilgili” Balaji olduğunu açıkladı.
Dava dilekçesinde OpenAI ve Microsoft’un bir haber için emek sarf eden gazeteci ve editörlerin çabalarını dikkate almadığı ve üstüne güvenilir haberleri yaratanların ve yayınlayanların haklarının yok sayıldığını söyledi.
AİLESİ ÖZEL DEDEKTİF TUTMUŞ
Şimdi Balaji’nin annesi Poornima Ramarao’nun sosyal medya hesabı X’teki paylaşımında tuttukları özel dedektifin araştırması sonucunda oğlunun yetkililerin iddia ettiği gibi intihar sonucu ölmediği sonucuna vardıklarını söyledi.
Ramarao “Ölüm nedenini ortaya çıkarmak için özel dedektif tuttuk ve ikinci bir otopsi yaptırdık. Suchir’in dairesi yağmalanmıştı” dedi. Oğlunun banyosunda mücadele izine rastlandığına da dikkat çeken Ramarao, “Kan izlerine bakılırsa biri ona banyodayken vurmuş” diye ekledi.
Balaji’nin daha önce basında görülmemiş fotoğraflarının da paylaşıldığı hesapta, San Franciscolu yetkililerin “soğukkanlılıkla işlenmiş” bir cinayetin üstünü kapattığı iddia edildi.
ELON MUSK DA DESTEK VERDİ
FBI’ın soruşturmaya dahil olmasını isteyen hesap, yeni Donald Trump döneminde Hükümet Verimliliği Bakanlığı’nın başına geçecek Elon Musk ve Vivek Ramaswamy ile Kaliforniya Valisi Gavin Newsom’u etiketledi.
Kendisi de OpenAI ile yapay zeka konusunda anlaşmazlık yaşayan Musk, söz konusu hesabın paylaşımlarına cevap olarak “Bu bir intihar gibi görünmüyor” dedi. Musk, Balaji’nin ölüm haberi ortaya çıktıktan hemen sonra da “Hmm” yazarak olaya şüpheyle yaklaştığını göstermişti.