Özel İdare bakmadı belediye bildirmedi
Başmüfettiş raporunda, 78 kişinin öldüğü yangında itfaiyenin eksiklikler tespit etmesine rağmen işlem yapmadığı, Özel İl İdaresi ve Bolu Belediyesi’nin de sorumlu olduğu belirtildi.
MURAT GÜRGEN / NEFES
İÇİŞLERİ Bakanlığı mülkiye başmüfettişinin, 78 kişinin yaşamını yitirdiği Bolu Kartaltaya’daki otel yangınıyla ilgili ön inceleme raporları Meclis Araştırma Komisyonu’na ulaştı. Raporlarda, hem İl Özel İdaresi’nin hem de Bolu Belediyesi’nin olayla ilgili sorumlulukları bulunduğu belirtildi. Başmüfettişler, İçişleri Bakanlığı’nın yetkili olduğu kurumlarla ilgili çalışma yaptığından, raporda Turizm Bakanlığı’nın olaydaki sorumluluğuna dair saptamalar yer almadı.
BAŞVURU GERİ ÇEKİLDİ
Grand Kartal Otel, 1999 yılında İl Özel İdaresi’nden ruhsat alarak faaliyete başladı. Mevzuatta yapılan değişiklik nedeniyle, otelin yangın yeterlilik belgesi 2007 yılında Bolu Belediyesi’nce yenilendi ama Grand Kartal o tarihte “mevcut bina” statüsünde olduğundan yangın yönetmeliğinde sonradan yapılan değişikliklere tabi olmadı.
Grand Kartal’ın 70 metrekarelik kafe alanı yeni bir işletmeciye kiralanınca, otel yönetimi yeterlilik belgesini yenilemek üzere Aralık 2024’te Bolu Belediyesi’ne başvurdu. İtfaiye ekibinin yaptığı incelemede önemli eksiklikler tespit edilmesi üzerine ise başvuru geri çekildi ve bağımsız bölüm olarak değerlendirilerek yeni bir belge için başvuru yapıldı.
İŞLEM YAPMADILAR!
Başmüfettiş raporunda, itfaiyenin konaklama hizmetinin verilmesini tehlikeye düşürecek eksiklikler tespit etmesine rağmen işlem yapmadığı ve yetkili makamlara bildirilmediği belirtilerek, Bolu Belediyesi yetkililerinin olayda sorumluluğu bulunduğu ifade edildi. İl Özel İdaresi de işyeri çalışma ruhsatını veren kurum olması nedeniyle olaydan sorumlu tutuldu. İdarenin otelde düzenli denetimlerini yaptığı ancak bu denetimlerde yangın güvenlik önlemlerini incelemediği ve itfaiyeden rapor hazırlamasını istemediği belirtildi.