Özkan Saçkan ile Haftanın Kitapları - 30 Aralık 2024
Edebiyat dünyasının kapılarını aralıyoruz! Her hafta Özkan Saçkan’ın seçtiği, okurları büyüleyen kitaplarla tanışmaya hazır olun. Yeni çıkanlardan zamansız klasiklere, kitap kurtları için ilham dolu öneriler burada...
Atatürk’ün dikkatini çeken bölümlere düştüğü notlar
ATATÜRK’ÜN OKUDUĞU KİTAPLAR. “Cumhuriyet Türkiye’sinin kuruluş evresinde en güncel kitaplık Çankaya’daydı. Çoğu kitap bizzat Atatürk ve yakın çevresi tarafından yurt dışına ısmarlanmıştı. Çankaya Kitaplığı, tüm reform girişimleriyle eşgüdüm içerisinde olan, o gün için Fransızca üzerinden Batı’nın izini süren bir bilgi hazinesiydi. Kitaplık ana hatlarıyla Osmanlı’nın çağdaşlaşma sürecinde 18. yüzyıl Aydınlanma çağı düşünürlerini, 1789 Fransız Devrimi’ni ve 1870 ertesi Üçüncü Cumhuriyet Fransa’sını kapsıyordu. Bu evrelerin düşünürlerinin, bir neslin, Atatürk’ün de mensup olduğu Jön Türk neslinin fikir dağarcığını ne denli derinden etkilemiş olduğunu kanıtlıyordu. Atatürk ve mensup olduğu nesil için siyasi şiar, Aydınlanma devriyle filizlenen ve Fransız Devrimi’yle somutlaşan milli egemenlik anlayışıydı.” Zafer Toprak. Gürbüz D. Tüfekçi’nin derlediği kitap, 1983 ve 1985’te iki cilt olarak basılmıştı. Elinizdeki edisyon Tüfekçi’nin Özel İşaretleri, Uyarıları ve Düştüğü Notlar ile Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar: Eski ve Yeni Yazılı Türkçe Kitaplar ve Atatürk’ün Okuduğu Kitaplar: Yabancı Dillerdeki Kitaplar çalışmasından bir seçki olarak hazırlandı. Asıl nüshaları Anıtkabir’deki Atatürk ve Kurtuluş Savaşı Müzesi özel arşivinde bulunan Fransızca ve eski harfli Türkçe kitaplardan günümüz teknolojisiyle görüntüsü alınan sayfalar, yeni çevirileriyle bir araya getirildi. Atatürk’ün kitaplarda dikkatini çeken bölümlere düştüğü notlar, özel işaretler ve uyarılar dipnotlar halinde kitaba konuldu. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün entelektüel kimliğinin izini sürmek için önemli bir kaynak niteliği taşıyan bu yeni edisyona Prof. Dr. Afet İnan, Prof. Dr. Zafer Toprak, Sadi Borak ve Atatürk’ün kütüphanecisi Nuri Ulusu’nun Gazi’nin kitaplığıyla ilgili yazılarından bölümler eklendi. 328 SAYFA.
(İŞ BANKASI KÜLTÜR YAYINLARI)
Kırılan kalpler, sevinçler ve mutsuzluklar
AYSEL Ertan’dan KEKEME KAPLUMBAĞA- Sorunlarla Başa Çıkıyorum. Çocukluktan yetişkinliğe akan hayatın içinde ne çok sorun yaşanıyor değil mi? Kırılan kalpler, sevinçler ve mutsuzluklar. Bazen gurur duyuyoruz kendimizle. Bazen dışarı açılıyor ya da içimize kapanıyoruz. Ancak öyle sorunlarımız var ki bir başımıza çözmemiz mümkün değil. Belki bir yetişkinin, belki bir arkadaşın ya da bir rehberin ışığında gerçeklerimizi fark ediyoruz. Onlarla göz göze, onların dilinden… 32 SAYFA.
(ALTIN KİTAPLAR)
Güncel, politik, heyecan verici
PETROS Markaris’ten BAŞLANGICA DÖNÜŞ: SONDEYİŞ- Bir Komiser Haritos Polisiyesi 9. Alman asıllı Yunan Andreas Makridis, Atina’daki dairesinde asılı halde bulunur. Kısa bir süre sonra gelen mektupta olayın bir cinayet olduğu iddia edilir: İmza “1950’li Yılların Yunanları.” Olay başta kötü bir şaka gibi görünse de durum gittikçe ciddiye binmekte, art arda şüpheli ölüm haberleri gelmeye devam etmektedir. Peki, bu meçhul örgütün arkasındaki kim? Geçmiş günlerin, o dönemdeki değerlerin hasretiyle gözü dönmüş çılgın yaşlılar mı? Bu yeni vaka, Kostas Haritos’u her geçen gün daha da tehlikeli hale gelen Atina sokaklarına sürükler, komiser girmedik delik bırakmaz. Çünkü bu durum artık kişisel bir meseledir: Kızı Katerina şehir merkezinde, güpegündüz “Altın Şafak” üyesi Neonazilerin saldırısına uğramıştır. “Güncel, politik, heyecan verici: Ekonomik ve politik kriz içindeki Yunanistan’dan eğlenceli bir polisiye gerilim.”–Christof Ernst, Express, Köln. 360 SAYFA.
(ALFA YAYINCILIK)
Rus edebiyatının dönüşüm evreleri
ANDREW Baruch Wachtel’ten RUS EDEBİYATI. Yazar ve Ilya Vinitsky’nin imzasını taşıyan bu etkileyici eser, okurlara Rus kültürü ve edebiyatının tarihsel gelişimini disiplinler arası bir bakış açısıyla sunuyor. Korkunç İvan’dan Büyük Petro’nun reformlarına, 19. yüzyılın altın çağından Sovyet dönemine kadar uzanan bir panoramayla, edebiyatın toplumsal ve siyasi bağlamlarını derinlemesine inceliyor. Ayrıca modernizm, avangard hareketler ve sembolizm üzerine yaptığı özgün analizlerle, edebiyatın bireysel ve ulusal kimlik inşasındaki rolünü de gözler önüne seriyor. Dostoyevski, Tolstoy, Çehov gibi kanonik isimlerin yanında Vasili Jukovski, Andrey Bely ve Andrey Platonov gibi daha az bilinen, ancak edebiyat dünyasında büyük öneme sahip yazarları da kadrajına alarak Rus edebiyatının dönüşüm evrelerini bütüncül bir perspektifle inceleyen eser, araştırmacılar ve edebiyat tutkunları için vazgeçilmez bir başvuru kaynağı. 464 SAYFA.
(VAKIFBANK KÜLTÜR YAYINLARI)
Gereğini yapma ve aksiyon zamanı!
UFUK Tarhan’dan YARININ İŞİNİ YARINA BIRAKMA. Fütürist, Ekonomist, Gelecek Düşünürü ve Küratörü T-İnsan yazar, ilk kitabının devamı ve tamamlayıcısı niteliğindeki bu kitabında, T-İnsan’laşma yolunda ilerlerken, yeni gelecekte özellikle iş dünyasının, eğitimin, öğrenmenin, bir insan yetiştirmenin, kendini dönüştürmenin nasıl olması, oluşturulması gerektiğini, bunun için yarınların da ötesine geçerek 2100’lere gidişi ve Tip-I denen yeni uygarlık seviyesini detaylı ve net bir şekilde anlatıyor, şöyle diyor: “Yarının işini yarına bırakma! Çünkü artık “Gelecek Nasıl Gelecek”, Yarın Nasıl Olacak” biliyoruz ve “Hümanizm+ Dataizm” çağındayız! Sürdürülebilir Kapitalizm ile Tip-I uygarlık seviyesine hazırlanıyoruz… Şimdi… Gereğini yapma ve aksiyon zamanı! Sen artık herhangi bir ülkenin değil, yeni bir dünyanın, dijital medeniyetlerin vatandaşısın ve geleceğini bizzat kendin dijit dijit kurgulamalısın!’’ “Yeni bir sistem oluşturmak için eskiyle yarışa girmezsiniz, eskiyi geçersiz kılarsınız.” Buckminster Fuller. 336 SAYFA.
(CERES YAYINLARI)
Siyah özgürlük hareketi için yeni bir yol gösterici
JAMES Baldwin’den BUNDAN SONRA ATEŞ- Modern Klasikler. Kitap yazarın yazarlığının doruğunda olduğu dönemde yayımladığı iki denemeyi, on dört yaşındaki yeğeni ve adaşı James’e hitaben yazdığı “Zindanım Sarsıldı” ile “Çarmıhta”yı bir araya getiriyor: Bir yandan yazarın Harlem’de geçirdiği çocukluk ve gençlik yıllarına değinen son derece kişisel bir metin; öbür yandan Amerika’daki ırk sorununun tarihsel kökenlerine dair keskin tespitlerle dolu, Hıristiyanlık’ın ve Nation of Islam hareketinin Amerikalı siyahların özgürlük mücadelesindeki yerlerini ilk elden tanıklıklara başvurarak ele alan bir inceleme. Kitap, ABD’de köleliği kaldıran Özgürlük Bildirgesi’nin yüzüncü yıldönümü olan 1963 yılında yayımlandığında siyah özgürlük hareketi için yeni bir yol gösterici, bir “kalk borusu” oldu. 80 SAYFA.
(YAPI KREDİ YAYINLARI)