Piyasada gelecek hafta takip edilecek 5 konu
Küresel piyasalarda gelecek hafta gözler, Ukrayna müzakereleri, Almanya'da seçim sonrası gelişmeler, Nvidia bilançosu, Trump'ın gümrük tarifeleri ve Japanya'da açıklanacak enflasyon verisinde olacak.
Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üçüncü yıl dönümüne az bir zaman kala ABD Başkanı Donald Trump bir yandan iki ülke arasındaki ateşkes için bastırırken bir yandan da gümrük vergisi tehditlerine devam ediyor.
Almanya'daki seçmenler ise yeni hükûmeti seçmek için Pazar günü sandık başına gidecekler.
Singapur'dan Rae Wee, New york'tan Lewis Krauskopf ve Londra'dan Yörük Bahçeli, Libby George ve Alun John gelecek hafta küresel piyasalarda takip edilmesi gereken beş ana konuyu derlediler.
1. UKRAYNA ÖNEMLİ VİRAJDA
Rus işgalinin üçüncü yıl dönümü yaklaşırken, Ukrayna önemli bir dönemeçte.
Trump liderliğindeki bir ateşkesin Ukrayna ekonomisinin gidişatını olumlu yönde etkileyeceğine dair piyasalarda oluşan algı, Ukrayna devlet tahvillerinde keskin bir yükselişe neden oldu. Ukrayna'nın gayrisafi yurt içi hasılasına (GSYH) bağlı varantlar 2022'nin başından beri olan zirvesine ulaştı.
Öte yandan ABD Başkanı Trump'ın Ukrayna savaşına dair söylemindeki değişim Avrupa'da telaşa yol açtı. Trump, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy için "diktatör" ve "vasat bir komedyen" tabirlerini kullanırken, ABD'nin Rusya ile yaptığı diplomatik görüşmelere Ukrayna'yı dâhil etmedi. Trump ayrıca Ukrayna'nın bundan sonraki faturasını Avrupa'nın ödemesinin gerektiğini belirterek, geçmişte ABD'nin Ukrayna'ya yapmış olduğu mali yardımların iadesini talep etti.
Kiel Enstitüsü, Ukrayna'ya yardım yapan ülkelerin savaşın başladığı günden bu yana yılda yaklaşık 80 milyar euro yardımda bulunduğunu, Avrupa'nın yaptığı yardımların ABD'ninkini geçtiğini belirtiyor. Ukrayna'nın 2023 yılında GSYH'si yaklaşık 179 milyar dolardı.
Rusya, Ukrayna'nın topraklarının yaklaşık beşte birini kontrol ediyor.
2. ALMANYA'NIN BORÇ FRENİ
Almanya Pazar günkü federal seçimlere hazırlanırken, piyasalar yıllar boyunca süren yetersiz yatırımların ardından durma noktasına gelen ekonomiyi canlandırmak için yeni hükûmetin atacağı adımlara odaklanmış durumda.
ABD gümrük vergilerinin yürürlüğe gireceği ve savunma harcamalarının aciliyet kazandığı bir dönemde, Almanya'nın yapısal bütçe açığını GSYH'nin yüzde 0,35'i ile sınırlayan "borç freni" konusunda reform yapıp yapmayacağı bilinmiyor.
Şimdilik yatırımcılar yapılacak değişikliklerin sınırlı olacağını düşünüyorlar. Yeni hükûmetin başbakanı olması beklenen muhafazakâr lider Friedrich Merz reform konusunda adım atmaya mesafeli.
Merak edilen husus, bu tür bir reforma karşı çıkan partilerin anayasa değişikliği için parlamentoda yeterli sandalye kazanıp kazanamayacağı.
Öte yandan Ukrayna'daki ateşkese ilişkin belirsizlik devam ederken, Almanya'daki seçimin sonucu Avrupa'nın savunma harcamalarını artırmak için gereken yüzlerce milyar Euro'luk kaynağı nasıl bulacağı konusunda büyük bir önem taşıyor.
3. NVIDIA BİLANÇOSU
Çip üreticisi Nvidia, Çinli yapay zekâ şirketi DeepSeek'in piyasada yarattığı sarsıntının ardından finansal bilançosunu açıklamaya hazırlanıyor.
DeepSeek'in düşük maliyetli yapay zekâ modelinin rekabette nasıl bir etki yaratacağına dair endişeler, geçen ay Nvidia'nın piyasa değerinde büyük bir günlük düşüşe yol açmıştı. Fakat hisseler o zamandan bu yana büyük ölçüde toparlandı.
Şirketin gelecek hafta Çarşamba günü açıklayacağı bilanço, bu toparlanmanın sürdürülebilir olup olmadığını gösterecek. 2025'in başında karışık bir performans sergileyen ve ABD borsalarında "Muhteşem 7'li" olarak nitelendirilen teknoloji devleri arasında yer alan Nvidia'nın piyasa liderliği bu bilançoyla sınanacak.
Öte yandan, gelecek hafta Cuma günü açıklanacak olan kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi, ABD'deki enflasyona dair ipuçları sunacak. ABD'de beklentilerin üzerinde açıklanan enflasyon verilerinin ardından yatırımcılar enflasyonun seyrini yakından takip ediyorlar.
4. TRUMP'IN GÜMRÜK VERGİLERİ
Trump, gelecek hafta yeni gümrük vergisi tehditleriyle manşetlerde yer alacak gibi görünüyor fakat işlemcilerin bu tehditleri ciddiye alıp almayacakları belirsiz.
Genel kanı, işlemcilerin bu tehditleri pek de ciddiye almayacakları yönünde.
State Street'in verilerine göre, Kasım ayında hisse senedi piyasalarındaki oynaklığın yüzde 40'ı ticaret savaşı haberleriyle açıklanabiliyordu. Şu anda ise bu oran yüzde 2'ye gerilemiş durumda.
Yatırımcılar, bu değişimin Trump'ın tehditleri ile eylemleri arasındaki uçurumun giderek büyüdüğü algısına dayandığını belirtiyorlar.
Şu anda piyasaların gündeminde pek çok konu var. Ukrayna'daki savaşı sonlandırmaya yönelik müzakerelerden yarı iletken çiplerinin tedarik zincirine kadar birçok mesele piyasaları etkiliyor.
Fakat anlaşmalar yapılabilir. AB'nin ticaretten sorumlu yetkilisi, ABD'li üst düzeydeki ticaret yetkilileriyle görüşmelerde bulundu. Trump ise Çin ile yeni bir anlaşmanın mümkün olabileceğini ifade etti.
Öte yandan önümüzdeki hafta belki de piyasa katılımcıları Trump'ın otomobiller, yarı iletkenler, ilaçlar, kereste ve diğer ürünler konusundaki gümrük vergisi tehditlerini ciddiye alabilirler.
5. FİYAT BASKILARI
Yatırımcılar gelecek hafta Japonya ve Avustralya'nın açıklayacağı enflasyon verilerini yakından izleyecekler. Para politikasına olan etkisi açısından Japonya'nın enflasyon verisi bilhassa önemli olacak.
Son günlerde yen JPY=EBS, Japonya Merkez Bankası'nın (BOJ) faiz artırımlarına yönelik artan beklentilerle dolar karşısında değer kazandı. Eğer önümüzdeki Cuma günü açıklanacak veriler, Japonya'daki fiyat baskılarının bu ayda da hızlandığını gösterirse, bu görüş daha da kuvvetlenecek.
Piyasa katılımcıları şu anda BOJ'un bir sonraki faiz artırımının Temmuz veya Eylül'de yapılmasını bekliyorlar fakat bazıları koşullar uygun olursa faiz artırımının daha erken yapılmasını bekliyorlar. Son dönemde BOJ yetkilileri para politikasında daha fazla sıkılaştırma yanlısı bir yaklaşım sergilemeye başladı.
Son olarak Avustralya'da önümüzdeki Çarşamba açıklanacak veriler, Avustralya Merkez Bankası'nın (RBA) enflasyonla mücadelesi konusunda daha fazla netlik sağlayabilir.