Refik Anadol'un da eserinin satılacağı yapay zeka müzayedesine tepki yağdı

Müzayede evi Christie's yakında yapay zeka desteğiyle oluşturulmuş eserleri açık artırmada satmayı planlıyor. Refik Anadol'un da eserinin yer alacağı müzayedenin düzenlenmemesi için dört bine yakın kişi açık mektuba imza attı.

Fotoğraf: Shutterstock

Müzayede evi Christie's'in New York ayağı yakında yapay zekayla üretilmiş eserlerin satışını yapmayı planlıyor. Ancak müzayede evinin bu planına yaklaşık dört bin kişiden açık mektupla tepki geldi.

Söz konusu mektupta görsel üretmek için kullanılan bazı yapay zeka programlarının telif hakkıyla korunan eserlerle eğitildiği ve bu şekilde insan sanatçıların emeğinin sömürüldüğü belirtildi.

Açık mektup, Christie's'in yeni yapay zeka müzayedesini duyurmasının hemen ertesi günü, cumartesi günü dijitalde dolaşmaya başladı.

REFİK ANADOL'UN ESERLERİ DE SATILACAK

Refik Anadol, Harold Cohen, Holly Herndon ve Mat Dryhurst, Alexander Reben ile Claire Silver gibi sanatçıların eserlerinin de satışa çıkacağı müzayedede 600 bin dolar gelir elde edilmesi bekleniyor.

Fotoğraf: Christie's Images LTD 2025

Christie's'e göre müzayededeki 20'den fazla parça, 50 yıllık bir zaman diliminde oluşturulmuş ve yaklaşık dörtte biri, NFT gibi dijital ortamda üretilmiş eserlerden oluşuyor. Müzayededeki diğer eserler arasında heykeller, resimler ve baskılar var.

20 Şubat'ta başlaması beklenen müzayedenin 5 Mart'a kadar sürmesi planlanıyor.

DÖRT BİNE YAKIN İMZA TOPLANDI

Christie's'e müzayedeyi düzenlememesi için yazılan mektuba şimdiye kadar 3936 imza toplandı. İmzacılar, satışa çıkarılan eserlerden bazılarını yaratmak için kullanılan yapay zeka modellerinin, telif hakkıyla korunmasına rağmen yaratıcılarından izin alınmayan eserlerle eğitildiğini belirtti.

Refik Anadol'un "Machine Hallucinations" sergisindeki bu eser de müzayededeki yerini alacak

Doğrudan müzayedenin düzenlenmesinden sorumlu dijital sanat uzmanları Nicole Sales Giles ve Sebastian Sanchez'e hitap edilen mektupta "Bu teknolojilerin arkasındaki şirketler, insan sanatçıların eserlerini para ödemeden izinsizce kullanarak onlarla yarışacak yapay zeka modellerini üretiyor. Bu modellere ve onları kullanan insanlara destek vererek yapay zeka şirketlerinin insan sanatçıların eserlerini çalmasını ödüllendirerek teşvik ediyorsunuz" dendi.

Fotoğraf: Christie's Images LTD 2025

BİRÇOK DAVA AÇILDI AMA...

Midjourney, Stable Diffusion ve Dall-E gibi yapay zeka destekli görsel üretme araçlarının telifli eserleri kullanması sonucu bugüne kadar yapay zeka şirketlerine bir dizi dava açıldı.

Şirketler kendilerini "adil kullanım" yasalarına dayanarak savunuyor. Bu yasa adil ve makul kullanım şartıyla telifli eserlerin belli kısımlarının telif izni alınmaksızın kullanılabileceğini öngörüyor.

Fairly Trained adlı STK'nın yöneticisi Ed Newton-Rex, sosyal medya hesabından bu yür müzayedeleri destekleyen kurumların, insan sanatçıların maddi kayba uğramasına neden olduğunu vurguladı.

MÜZAYEDEYİ SAVUNDULAR

Christie's ise satışa sunulan eserlerin zaten tanınmış sanatçılar tarafından üretildiğini söyleyerek, yapay zekanın bu sanatçıların sanat pratiklerini geliştirmek için kullanıldığını iddia etti.

Fotoğraf: Christie's Images LTD 2025

Eseri Christie's müzayedesinde satışa çıkacak sanatçılardan biri olan Sarp Kerem Yavuz, yapay zeka destekli sanatın hırsızlık olduğu düşüncesinin "böyle eserlerde kullanılan veri setlerinin yanlış anlaşılmasından kaynaklandığını" söylüyor.

Yavuz "Çoğu yapay zeka destekli görseller, milyonlarca görüntünün birleşiminden oluşuyor" diyerek yapay zekayla oluşturulan resimlerde tek bir sanatçının hak iddia edemeyeceğini anlattı: "Yapay zekayla üretilen görseller birçok açıdan insanların ilham taktiğini kullanır. Ancak bilgiyi ayrıştırmada daha etkilidirler" dedi.

Refik Anadol Yapay Zeka
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber