Salacak'taki kaçak kafelere mahkeme bir kez daha 'dur' dedi
İBB'nin Üsküdar Salacak'ta kaçak yapılarla karşı başlattığı mücadelede bir hukuk zaferi daha kazandı. İstanbul 8.İdare Mahkemesi, kaçak yapıları yasal hale getiren planın kültür varlıkları için sakınca oluşturmayacağına hükmeden kurul kararını iptal etti.
Özlem GÜVEMLİ / Nefes
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), Üsküdar Salacak sahilinde meydanda bulunan Mimar Sinan'ın eseri Kuşkonmaz Camisi'nin yakınındaki kaçak işletmelerin yıkımı için işlem başlatmış, İstanbul 6. İdare Mahkemesi yürütmeyi durdurma kararı almıştı.
Mahkemelik olan kafeler için o dönem AKP tarafından yönetilen Üsküdar Belediyesi plan değişikliği hazırladı.
“Üsküdar Salacak Harem Doğal Sit Alanı” sınırları içinde kalan ve tescilli kültür varlıklarının bulunduğu meydanda faaliyet gösteren kafeleri kurtaran plan değişikliği; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 2023 yılında onaylandı.
İBB, kaçak yapılara ve onları kurtaran imar düzenlemelerine karşı hukuki işlem başlattı. Açtığı davaları kazanan İBB, Salacak’taki kaçak kafeleri tek tek yıkmaya başladı.
"GEÇİT VERMİYORUZ"
İBB son olarak da kafeleri kurtaran bakanlık planının, kültür varlıkları açısından sakınca oluşturmayacağına ilişkin alınan 2022 tarihli İstanbul 6 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararının iptali için açtığı davayı kazandı.
İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün kararı sosyal medya hesabından “Üsküdar’da kaçak yapılaşmaya geçit vermiyoruz. Salacak'ta, meydan olması gereken alandaki kaçak yapıların yasallaştırılmasına yönelik plan değişikliğine karşı açtığımız davayı kazandık. Mahkeme, plan değişikliğinin yetersiz inceleme ve gerekçeyle yapıldığına karar vererek iptal etti. Şeffaf ve adil bir kent için mücadelemiz devam ediyor” paylaşımı ile duyurdu.
KORUNMASI GEREKLİ KÜLTÜR VARLIĞI TESCİLİ BULUNUYOR
İBB’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’na karşı açtığı davada İstanbul 8. İdare Mahkemesi, 28 Kasım 2024 tarihinde oy birliği ile kurul kararının iptaline karar verdi.
Kararda, söz konusu taşınmazların “Üsküdar Salacak Harem Doğal Sit Alanı” dahilinde kaldığı, 431 ada 39 parselin 1. grup korunması gereken kültür varlığı olarak tescil edilmiş olan hamam (kagir kalıntı) ve maksem niteliğindeki yapıları barındırdığı belirtildi.
Söz konusu yapıların Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu'nun 1973 tarihli kararıyla korunması gerekli kültür varlığı olarak tescil edildiği ve İstanbul 6 Numaralı Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun da 2019’da koruma grubunu 1’inci grup olarak belirlediği aktarıldı.
İlgili parsellerde korunması gerekli kültür varlığı olarak tescillerinin bulunduğu vurgulanarak “Bu yönüyle de Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nca imar adasının bütününe yönelik bir irdeleme yapılmadığı, yeterli analiz ve inceleme içermediği, teknik ve nesnel gerekçelere yer verilmediği belirlendiğinden, tesis olunan dava konusu işlemde hukuka uyarlılık bulunmadığı sonucuna varılmaktadır” denildi.