Şekerli içecekler milyonlarca diyabet hastası yaratıyor
Şekerli içeceklerin zararlarıyla ilgili bir araştırma uluslararası kamuoyunda gündem oldu...
Bilim insanları şekerli içeceklerle ilgili kapsamlı bir araştırma yayınladı...
Nature Medicine'de yayınlanan araştırmada bilim insanları şekerli içeceklerin bir yıl içerisinde 2.2 milyondan fazla diyabet ve 1.1 milyondan fazla kalp-damar rahatsızlıklarına sebebiyet verdiğini tespit etti.
Tufts Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, hastalık oranlarının en hızlı arttığı bölgenin ise Afrika olduğunu duyurdu.
2020'de tespit edilen diyabet vakalarının yüzde 24'ünün şekerli içeceklere bağlı geliştiği açıklandı.
Uzmanlar, hastalıkların en çok Kolombiya, Meksika ve Güney Afrika'da arttığına dikkat çekti.
Şekerli içeceklerin Kolombiya'daki tüm yeni diyabet vakalarının neredeyse yarısından (yüzde 48) sorumlu olduğu kaydedilirken bilim insanları bu içeceklerin hızla sindirilerek kan şekeri seviyelerinde artışa neden olduğunu duyurdu.
Bu içeceklerin çok az besin değeri taşıdığı da kaydedilirken bu içeceklerin düzenli içilmesinin kilo alımına, insülin direncine ve tip 2 diyabet hastalığı ile kalp rahatsızlıklarına sebebiyet verdiği de vurgulandı.
Araştırmada yer alan bilim insanı Dariush Mozaffarian, "Şekerle tatlandırılmış içecekler düşük ve orta gelirli ülkelerde yoğun bir şekilde pazarlanıp satılmaktadır. Bu toplumlar sadece zararlı ürünler tüketmiyor aynı zamanda uzun vadeli sağlık sonuçlarıyla başa çıkmak için de genellikle daha az donanıma sahip oluyorlar" dedi.