Taliban'da üst düzey gerilim: Açık açık karşı çıktı

Taliban’ın üst düzey isimlerinden biri, Afgan kadınlara uygulanan eğitim yasağının kaldırılması için sesini yükseltti. Söz konusu yetkili, yasağın hiçbir gerekçesi olmadığını söyledi. Bu çıkış, Taliban’ın mevcut hükümet politikalarına gelen nadir itirazlardan biri olmasıyla dikkat çekti.

Fotoğraf: WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Afganistan’da Taliban’ın yönetime geldiği 2021’den beri milyonlarca kadın evlere kapatıldı. Geçen yılın verilerine göre 1.4 milyon Afgan kız, Taliban’ın eğitim yasağı yüzünden okula gidemiyor. Ancak şimdi Taliban içinde de bu yasağa ses çıkaranlar var gibi görünüyor.

Taliban’ın Dışişleri Bakanlığı’nda Politik İşler Başkan Yardımcısı Şer Abbas Stanikzai, Afganistan’ın güneydoğusundaki Host vilayetinde cumartesi günkü konuşmasında kadınların eğitim hakkıyla ilgili konuştu.

Dini bir okulun törenine katılan Stanikzai, kadınların eğitim almasına izin vermemek için hiçbir neden olmadığını söyleyerek “Geçmişte olmadığı gibi bugün de olmamalı” sözlerini söyledi.

SAĞLIK EĞİTİMİ BİLE ALAMIYORLAR

Afganistan’da kız öğrencilerin altıncı sınıftan itibaren okula gitmesi yasak. Geçen eylül yetkililerin kadınlara tıp eğitimi verilmesini yasaklayan kararı da yürürlüğe koydu.

Oysa Afganistan’da kadınlar sadece kadın doktorlardan ve sağlık görevlilerinden tedavi görebiliyor. Bu da kadınların en temel sağlık hakkından faydalanamaması anlamına geliyor.

Stanikzai sosyal medya platformu X’teki resmi hesabında “Yönetimi eğitimin kapılarını yeniden açmaya çağırıyoruz. 40 milyonluk Afgan nüfusunun 20 milyonunun haklarını kısıtlayarak onlara haksızlık yapıyoruz. Bu şeriat değil, bizim kendi seçimimiz” dedi.

NEDEN BU AÇIKLAMA DİĞERLERİNDEN FARKLI?

Stanikzai bir zamanlar yabancı askeri birliklerin Afganistan’dan çekilmesi için müzakereler yapan Taliban ekibinin başındaki kişiydi.

Aslında Stanikzai daha önce de kadınların eğitim almayı hak ettiğini söylemişti. Küçük kız çocuklarının okula gitmesini yasaklayan karardan bir yıl sonra, üniversite yasağından da aylar önce Eylül 2022’de benzer sözler söylemişti.

Ancak bu son açıklamasını öncekinden farklı kılan şey, doğrudan Taliban’ın lideri Gibetullah Ahundzade’ye seslenmiş olması.

Güney Asya Kriz Grubu’nda analist İbrahim Bahis, “Bu son sözleriyle açık açık politika değişikliği istediğini söylüyor ve mevcut yaklaşımın meşruluğunu sorguluyor” dedi.

TALİBAN'I RESMEN TANIYAN ÜLKE YOK

Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yousafzai, bu ayın başlarında Pakistan’ın başkenti İslamabad’daki konuşmasında Müslüman liderlerin Taliban’ın eğitim yasağına karşı mücadele etmesi çağrısı yapmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) kadınların eğitimi yasaklanmışken ve yanlarında bir erkek olmadan dışarı çıkmaları yasaklanmışken Taliban yönetimini tanımanın imkansız olduğunu söylüyor.

Mevcut koşullarda Taliban’ı Afganistan’ın meşru yöneticisi olarak resmiyette kabul eden hiçbir ülke yok. Ancak Rusya, Türkiye, Çin, Hindistan ve İran gibi bazı ülkeler ticari anlaşmalar yoluyla Taliban’la ilişkilerini geliştiriyor.

Kadın Taliban Afganistan
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber