'TikTok mültecileri'nin yeni adresi: RedNote

ABD'de TikTok'un resmen yasaklanmasıyla Amerikalılar soluğu başka bir Çin uygulamasında aldı: RedNote. Böylece hükümetin TikTok yasağını protesto eden ABD'liler kendilerine "TikTok mültecileri" diyor. RedNote, iOS ve Android'de en çok indirilen uygulama olarak yerini alırken, Çinliler ve ABD'liler de ilk kez bu kadar yakından etkileşime girmiş oldu.

Fotoğraf: Reuters

ABD'li bir şirkete satılmadığı için Çin kökenli TikTok bugün itibariyle ABD'de yasaklandı. Ancak ABD'li TikTok kullanıcılarının yeni adresi yine Çin kökenli başka bir uygulama: RedNote. Xiaohongshu adıyla da bilinen RedNote şu anda ABD'de en çok indirilen uygulamaların başında geliyor.

Kendilerine "TikTok mültecisi" diyen bazı internet kullanıcıları, RedNote'un TikTok'un alternatifi olduğunu söylüyor. Bu şekilde ABD'li siyasetçilerin kaşla göz arasında geçirdiği TikTok yasasını başka bir Çin uygulamasını kullanarak protesto etmeye çalışıyorlar.

Amerikan Kongresi geçen yıl Ukrayna ve İsrail'e silah yardımı için geçirdikleri torba yasada TikTok'un ABD'li bir şirkete satılmasını şart koşan, aksi takdirde uygulamanın ABD'de yasaklanacağını öngören bir yasayı geçirmişti.

Hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin desteklediği bu yasa, TikTok'a verilen sürenin dolmasıyla yürürlüğe girdi. Artık ABD'liler Google ya da Apple mağazasında TikTok'u arattığında söz konusu uygulamaya ulaşamıyor. Uygulamayı çoktan indirenlerse güncellemelerden mahrum kalıyor.

REDNOTE NE?

İşte TikTok'tan sürülen ABD'lilerin yeni sığınağı RedNote oldu. Yaşam tarzının paylaşıldığı bu sosyal medya platformunda kısa videolar, fotoğraflar ve kısa yazılar paylaşılabiliyor. Ayrıca canlı yayın ve alışveriş yapma özelliği de var.

ABD'lilerin TikTok yasağını protesto etmek için bu uygulamayı seçmesinin nedeni RedNote'un da Çin kökenli olması. Amerikan Kongresi yasayı meclisten geçirirken TikTok'un Çin menşeili olmasını gerekçe göstermiş, Çin'in özel şirketlerden gerekli gördüğü durumlarda kullanıcı verilerine çekebildiğine dikkat çekmişti.

Fotoğraf: Reuters

Oysa TikTok ABD'li kullanıcılarının verilerini Çin'de saklamadığını, ABD'li teknoloji şirketi Oracle ile ABD'lilerin verilerini saklamak için anlaşması olduğunu savunmuştu.

ÇİNLİLER VE ABD'LİLER TANIŞIYOR

ABD vatandaşları RedNote'a girdiğinde şaşkın, meraklı ve mizahşör Çinlilerle karşılaştı. Çinliler şaşkındı çünkü bir gecede uygulamanın büyük kısmı İngilizce dilinde yazılmış paylaşımlarla dolmuştu.

RedNote'un aylık aktif kullanıcı sayısı 300 milyon olsa da bunların neredeyse tamamı Çinlilerden oluşuyor. Dolayısıyla uygulamanın İngilizce arayüzü yok.

Amerikalılar kendilerini "TikTok mültecisi" olarak tanıtmış, Çinlilerin merak ettiği sorular varsa cevaplayabileceklerini söylemiş ve ev sahiplerine "kedi vergisi" olarak kendi evcil hayvanlarının fotoğraflarını paylaşmıştı.

Şu ana kadar paltformda "TikTok mültecisi" etiketiyle yapılan 24 milyon paylaşım var.

Ebeveynler çocuk yetiştirme hikayelerinden bahsederken, aynı şarkıcıları seven Çinliler ve ABD'liler de hemen kaynaşmıştı.

ABD'LİLERE SANSÜRDEN NASIL KAÇACAKLARINI ÖĞRETTİLER

Ayrıca kendi ülkelerinin yiyecek fiyatlarını, kiraları, sağlık sigorta sistemini, ilaç fiyatlarını ve aile ilişkilerindeki farklılıkları da birbirleriyle paylaşıyorlar. Örneğin Amerikalılar Çinlilere ülkelerindeki LGBTQ topluluğunun nasıl karşılandığını sorduklarında Çinlilerden bunun "hassas bir konu" olduğu cevabını aldılar.

Çinliler uygulamadaki sansürden nasıl kaçabileceklerini de ABD'lilere öğretti. Krizi fırsata çevirenler de vardı: Çinli öğrenciler İngilizce ödevlerini paylaşarak ABD'lilerden yardım istedi.

Yani şu anda "düşman güç"ler olarak görülen iki ülkenin insanları, kendi devletlerinin propagandaları olmadan ilk kez bu kadar etkileşime girdi.

'GÜVENLİK SEDDİ' AŞILDI AMA ÇİN PROTESTODAN MEMNUN

Çin hükümetinin uyguladığı "Güvenlik Seddi" nedeniyle Çinliler YouTube, Twitter ve Instagram gibi Batılı uygulamaları kullanamıyor. Hatta TikTok bile Çinli kullanıcılarını engelleyerek aynı tıynetteki diğer uygulaması Douyin'e yönlendiriyor. Bu da iki ülkenin insanlarının etkileşime girmesi önünde bir engel teşkil ediyor.

Oklahoma'da çiftçilik yapan Katie Lawson, ABC News'e "Bize Çinli uygulamaları artık kullanamayacağımızı söylerlerse biz de başka bir Çinli uygulamaya gideriz. O ülkeyi ve değerlerini kendimiz keşfedeceğiz. Doğrudan kaynağına bakacağız" dedi.

Bu arada kadınların daha çok kullandığı ve "dost canlısı" bir ortam sunduğu söylenen RedNote'u bazı ABD'li ünlüler de kullanıyor. Örneğin Mariah Carey ve Elon Musk'ın annesi Maye Musk bunlardan birkaçı. Kim Kardashian da uygulamaya 2018'de üye olmuş.

Şirket henüz resmi verileri yayınlamasa da şu anda ABD'de hem iOS hem de Android'in ücretsiz indirme kategorisinde ilk sırada. Bu başarısını da günlerdir sürdürüyor.

Çin devlet medyası ise ABD'lilerin protestosunu destekledi. Çin'in en büyük milli gazetesi People's Daily, "TikTok mültecilerinin kendilerine yeni bir ev bulduğunu" yazdı.

TikTok ABD yasak Çin
SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber