Türk araştırmacılar, karbondioksiti temiz enerjiye dönüştürecek

Gebze Teknik Üniversitesi (GTÜ) akademisyenleri liderliğinde, 4 ülkeden 12 paydaşın işbirliği ile karbondioksit temiz enerjiye dönüştürülecek. 2 milyon 100 bin euro bütçeyle desteklenecek olan projede karbondioksiti enerji değeri olan formik aside dönüştürecek cihaz geliştirilecek.

GTÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Barış Binay'ın, koordinatörü olduğu "Formik Asit Üretimi İçin Biyomimetik CO2 Fiksasyonu ve Kullanımı (BIOCUF)" projesi, yapılan değerlendirmelerin ardından 2 milyon 100 bin euro bütçeyle desteklenmeye hak kazandı.

KARBONDİOKSİT TEMİZ ENERJİYE DÖNÜŞECEK

Projeyle karbondioksidi biyoteknolojik yöntemlerle yüksek katma değerli moleküllere dönüştürecek cihaz tasarlanması amaçlanıyor. Cihazın, atık olarak karbondioksit üreten araç egzozu ve fabrika bacası gibi sistemlerin çıkışına adapte edilmesi planlanıyor.

Prof. Dr. Barış Binay, 2018'de Doğu Marmara Kalkınma Ajansının desteğiyle GTÜ'de biyoproses (canlı hücreleri, organizmaları veya bileşenlerini kullanarak yararlı ürünler üretme süreci) konusunda araştırmalar gerçekleştiren Gebze Enzim Tanıma Merkezini (GETM) kurduklarını belirterek, bu merkezde biyoproses kullanan araştırmacı ve işletmelere gerekli altyapı, ekipman ve bilgi sağladıklarını söyledi.

Merkez açıldığından beri üretim süreçlerinde enzimden ve biyoprosesten faydalanan birçok işletmeciye destek olduklarını dile getiren Binay, burada oluşan birikimle uluslararası işbirliklerini güçlendirdiklerini kaydetti.

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber