Üretim düşüyor ithalat artıyor
İthalatı destekleyen tarım politikaları yüzünden birçok gıda ürünü gibi bakliyatı da ithal eder hale geldik. 10 yılda bakliyata 3.6 milyar dolar ödedik.
DİLAN KUTLU / NEFES
Türkiye’de en önemli protein kaynaklarından biri olan baklagillerin üretimi hızla düşerken ithalat rekor seviyelere ulaştı. Ziraat Odaları Birliği (TZOB) verilerine göre 1990’dan bu yana baklagil ekim alanı yüzde 56.6 azalırken, üretimdeki gerileme yüzde 33.2’yi buldu. TZOB’a göre, son 10 yılda kuru fasulye, nohut ve mercimekte ithalat miktarı 379 bin 869 tondan yüzde 55 oranında artarak 587 bin 500 tona çıktı. Bu dönemde toplamda 5 milyon 44 bin ton ithalata karşılık 3 milyar 629 milyon dolar para ödedik.
ARZ AÇIĞI ARTIYOR
Türkiye, Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasında yer alan baklagil üretiminde de ithalata bağımlı hale geldi. TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, 2016’dan bu yana yapılan çalışmalarla bakliyat üretimi yüzde 24.5 artsa da bu artışın tüketimi karşılamaya yetmediğini belirtti.
Buna göre, özellikle yeşil mercimekte yüzde 39.8, kırmızı mercimekte yüzde 14.1, kuru fasulyede ise yüzde 8.6 oranında arz açığı devam etti.
ÜRETİCİDE UCUZ
Baklagilde ithalata bağımlı hale gelinmesiyle birlikte fiyatların tırmanışa geçtiğini kaydeden Bayraktar, “Son yaptığımız çalışmada baklagillerde üretici ile tüketici arasındaki makasın çok açık olduğu görülüyor. Üreticide 23 lira olan kırmızı mercimek markette 60 liraya, 31 buçuk lira olan nohut 89 liraya, 33 lira olan kuru fasulye 98 liraya, 29 lira olan yeşil mercimek 72 liraya satılıyor” dedi.