Uzman isim net konuştu: Sağlıklı bir kalp için haftada en az 150 dakika şart

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emrah Ermiş, kalp sağlığını geliştirmek için haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapılması gerektiğine dikkat çekti.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Emrah Ermiş, sporun kalp sağlığı üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Son zamanlarda aykırı bir söylemle sporun kalp sağlığına zararlı olabileceğine yönelik açıklamaların kafa karışıklığına neden olduğunun altını çizen Doç. Dr. Ermiş, şöyle konuştu:

"Genel bir perspektiften bakıldığında, bilimsel araştırmalar sporun kalp sağlığına çoğunlukla olumlu etkiler sağladığını göstermektedir.

Ancak sporun kalbe etkisi, yapılan spora, sporcunun kalp sağlık durumuna, antrenman düzeyine ve sporun yoğunluğuna bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Ayrıca, egzersizlerin yoğunluğu ve sıklığı belirlenirken bireyin yaşı, kemik ve eklem sağlığı gibi durumlar da göz önüne alınmalıdır."

'BİSİKLET SÜRÜLEBİLİR, YOGA VE PİLATES YAPILABİLİR'

Kalp sağlığı için hangi tür sporların yapılması gerektiğine değinen Doç. Dr. Ermiş, şunları kayda geçirdi:

- "Kalp sağlığını geliştirmek için haftada en az 150 dakika orta yoğunlukta egzersiz yapılması önerilmektedir.

- Bu, haftada 5 gün, her gün 30 dakika egzersiz yapmak anlamına gelir. Bu hafif ve orta düzeyde spordur. Aerobik aktiviteler olarak bilinen tempolu yürüyüş, hafif orta tempoda koşu, bisiklet sürme, yüzme gibi aktiviteler bunlardan bazılarıdır.

- Egzersizler sırasında ulaşılan kalp atım hızı da önemlidir. Orta yoğunluktaki egzersiz türlerinde hedeflenen kalp hızı, bireyin yaşına uygun maksimal değerlerin yüzde 50-70’i kadarıdır.

- Spora yeni başlayan bireylerde bu değerin ‘yüzde 50’ olarak belirlenmesi uygun olacaktır. Maksimal değer hesabı ise 220-yaş’tır.

- Sonuçta tüm bilimsel verilerin ışığında, düzenli yapılan egzersiz, kalp kasını güçlendirir, kan basıncını düşürür, kolesterol seviyelerini iyileştirir, obezite ve insülin direncinin önüne geçer, damar sağlığını artırarak kardiyovasküler hastalıkların riskini azaltır.

- Bunun yanı sıra, yoga gibi güç egzersizleri ile pilates gibi esneme çalışmaları da yapılabilecek egzersizler arasına eklenebilir."

FAZLASI ZARAR

Fazla spor yapmanın da kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini dile getiren Doç. Dr. Ermiş, şu ifadeleri kullandı:

- "Fakat yoğun egzersiz ve aşırı antrenman kalbin aşırı yüklenmesine neden olabilir, kardiyovasküler sorunları tetikleyebilir. Özellikle yapısal kalp hastalığı bulunan hipertrofik kardiyomiyopati hastaları ağır egzersizden kaçınmalı ve yarışmalı spor yapmamalıdır.

- Bunun dışında, ciddi kalp yetmezliği olan hastalarda da ağır egzersiz kalpte aritmileri tetikleyip, kardiyak problemleri artırabilir. Dolayısıyla, özellikle bu gruptaki hastaların hekimleri tarafından önerilen uygun egzersizleri yapmalıdır."

SON DAKİKA HABERLERİ
Sonraki Haber