31 Mart yenilgisine neden olanlar listede
Tarih 14 Ağustos 2024.
AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin 23. yıldönümünde, yenilgiyle çıkılan 31 Mart yerel seçimlerin ardından başlayan “değişim” tartışmasıyla ilgili demişti ki:
“Kendini yorulmuş hisseden varsa, bitkin hisseden varsa, onlardan kenara çekilip biraz soluklanmalarını istiyoruz. Heyecanını kaybedenler, millete hizmetin önünde engel olmamalıdır. Bunun vebali ağırdır. Bunun hesabı ağırdır. Şunu unutmayın: Biz bu aziz milletin umuduyuz. Biz, bu aziz ümmetin de umuduyuz. Onların umudunu boşa çıkarak işler içine girenler altından kalkamayacakları bir yükle ezilirler. Açık söylüyorum, buna bizim de tahammülümüz olamaz. Milletin ve ümmetin umudunu ziyan edenleri hoşgörü göstermeyiz, gözünün yaşına da bakmayız. Yenilenerek ilerlerken kimsenin bize ayak bağı olmasına müsaade etmeyiz.”
Erdoğan’ın bu cümleleri üzerinden yürüyen “değişim” pazar günü 8. Olağan Kongre’de şekillendi. AKP’nin 75 kişilik MKYK’sında 39 yeni isim yer aldı, 36 isim liste dışı kaldı. Bu AKP’nin en üst karar alma organı olan MKYK’da yüzde 52 değişim anlamına geldi. Ancak… Kongreyi izleyen ve AKP’yi yakından takip edenlerin “ortak” görüşüne göre “beklenen değişim” gerçekleşmedi. Bu tespiti yapanların hedefinde de “genel merkez” var.
Dediler ki:
GENEL MERKEZ YERİNİ KORUDU: “Seçim yenilgisinin ardından değişimi zamana yayarak, kendilerini unutturmayı planlayan genel merkez başardı. AK Parti’ye tek başına iktidardan sonra büyükşehirleri, belediyeleri en nihayet Türkiye`nin turuncu haritasını da kaybettiren Efkan Ala liderliğindeki genel merkez yerini korudu.
KAYBEDENLER MKYK’DA: “Üsküdar ve Beyoğlu’nu CHP’ye kaybeden Belediye başkanları MKYK’da yer aldı.” Bir not da şu: MKYK’da olacağı konuşulan AKP İstanbul eski İl Başkan Osman Nuri Kabaktepe’ye listede yer verilmemesi dikkat çekti.
HOLDİNGLER MKYK’DA: Kalyon Holding’den Hilal Kalyoncu Koç, NG Kütahya Seramik`ten Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral ve 360 Enerji’den Yönetim Kurulu Başkanı Cihad Terzioğlu MKYK’da yer alan isimler oldu.
MİLLİYETÇİLERE YÖNELİŞ: “Cumhur ittifakından ortağı milliyetçi MHP olmasına rağmen düne kadar AK Parti ve liderine en ağır söylemleri yöneltmiş milliyetçi İYİ Partilileri transfere yönelinmesinin sebebi tam olarak anlaşılamadı. Fakat bu şahısların üstelik en üst düzey görevlendirilme garantisi ile transferleri hem milliyetçi hem muhafazakar tabanda tepki çekti.”
Rize’deki konuşmaya bakın
Bu noktada “neden milliyetçiler?” sorusunaysa AKP’yi yakından bilen gazetecilerden Hasan Öztürk’ün verdiği yanıt önemli:
“Şaşkın olanların bir kısmının yorumu ise (AK Parti’nin yeni transferler ve vitrine sürdüğü isimlerle daha milliyetçi bir çizgiye geldiği) yönünde. Oysa Cumhur İttifakı’nın ne zaman kurulduğunu ve o ittifakın neye karşı, nasıl bir tutum aldığını hala içselleştiremeyenlerin yaşadığı şaşkınlıkla aynı şaşkınlık bu. AK Parti kongresinin olduğu gün Almanya’da genel seçimler vardı. Almanya’daki seçim sonuçlarına bir bakın. Daha geçtiğimiz kasım ayında Amerikan seçimleri yapıldı, Trump’ın nasıl bir ezici üstünlük sağladığına bir bakın. Dünyada yükselen bir milliyetçilik var. Yine dünyada merkezileşme… Ulus devletlerin kendini koruma refleksinin güçlendiği günlerden geçiyoruz. Böyle bir rasyonalitenin olduğu bir süreçte Ak Parti’nin daha milliyetçi bir vitrin oluşturması kadar normal ne olabilir. (Haber7/24 Şubat 2025)”
Bir AKP’linin “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 5 Ocak Rize konuşmasına bak bir de değişmeyenlere bak” dedi.
Erdoğan o gün demiş ki:
“Size benim vatandaşlarımdan herhangi birisi gelir, sizden bir işin yapılmasını, gereğini istiyorsa, onu bir başka yere havale etme hakkınız yok. Bazılarına bu söylediklerim zor gibi gözükebilir ama bilin ki bu Genel Başkan, bu Cumhurbaşkanı çok şikayetler alıyor. Bu şikâyetleri benim burada haykırmam lazım. Hepinizin bunu bilmesi lazım. Tekrar altını çizerek ifade ediyorum, bunları herhangi bir çıkar, kazanç, makam, mevki beklentisi ile değil, davamızın bizlere yüklediği mesuliyet bilinciyle yapmak mecburiyetindeyiz. Aksi taktirde partiyi ticarethaneye çevirirsiniz. Bu bizim asla müsaade etmeyeceğimiz, rıza göstermeyeceğimiz, göz yummayacağımız bir durumdur.”
SONUÇ: Erdoğan, MKYK’nın yüzde 52’sini değiştirdi ve yeni yol haritası belirlendi. Bakalım “şikayetler” devam edecek mi? Partiyi ticarethaneye çevirme girişimlerine karşı nasıl tedbirler alınacak? Ya da “zihniyet” nasıl değişecek?