CHP adayını neden erkenden açıklayacak?
CHP’de ön seçimle cumhurbaşkanı adayı belirlenmeli tartışmasında tarafların açıklamalarını biliyorsunuz. Yine de hatırlatayım:
CHP lideri Özgür Özel, önceki gün grup toplantısında, “Erken seçim adayı, erken belirlenir. Erkenden yola çıkacağız. (4 Şubat 2025)” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu da şu cümleleri kurdu: “Şu anda partimizin eğilimi tarihidir. İlk kez halk kendi partisinin adayını seçme eğilimi içerisinde. Mansur Yavaş başkanımızın görüşü farklı olur. Bunlar parti içerisindeki meselelerdir. Yavaş’la en doğruyu buluruz. (4 Şubat 2025)”
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş da dedi ki: “Aday belirlemek için çok erken. Seçim tarihi belli değil, o zamana kadar Türkiye’de şartlar, her şey değişir. Öncelik olarak ekonomik sıkıntı varken, toplumun bununla uğraşmaması kanaatindeyim. Adayların birbirinin enerjisini yormaması gerektiğini düşünüyorum. (2 Şubat 2025)”
Bu arada Özgür Özel’le Mansur Yavaş arasında da üç görüşmenin gerçekleştiğini (23 Ocak, 30 Ocak ve 3 Şubat) notlarımıza ekleyelim. Son görüşme CHP Genel Merkezi’nde 3 Şubat akşamı yaşandı. İddialara göre Yavaş, deprem bölgesinde yapılan çalışmalarla ilgili bazı bilgiler verdi, konu ön seçime geldi ve iki taraf da durdukları noktayı bir kez daha yineledi.
Aday halka “güven” vermeli
Peki CHP adayını neden “erken” belirliyor? CHP üst yönetiminin bakış açısını Ankara koridorlarında gezerken öğrendim. Diyorlar ki: “2.5 yıl öncesinden programıyla, çalışma arkadaşlarıyla halka umut veren bir isim çıksın ve halkı ikna etsin. Bu İmamoğlu da olabilir Yavaş da.”
Sonra son anket çalışmalarına baktım.
İlk örnek Metropoll Araştırma şirketinin ocak ayı araştırmasından. “Ekonomiyi Kim Daha İyi Yönetir?” sorusuna, hayat pahalılığının insanları boğduğu ortamda dahi iktidar diyenler yüzde 30. Muhalefet diyenler ise yüzde 27. Bu anketi değerlendiren CHP’liler “Yani, ‘halk zorda, darda’ demek yetmiyor. Yol haritası, çözüm önerileri gerekiyor” yorumunu yapıyor.
Araştırmada bu eşiğin yani “ekonomiyi kim daha iyi yönetir?” sorusuna verilen yanıttaki eşiğin 2021’den beri aşılamadığı, muhalefetin 1 puan bile artmadığına dikkat çekiliyor. Yine Metropoll’ün bir başka sorusu şöyle: “Muhalefet ülkeyi yönetmeye hazır mı?” Yanıtların yüzde 62.7’si “hayır” diyor. CHP seçmeninde de bu oran yüzde 57. Çok yüksek bir güvensizlik teması ortada duruyor.
Bu anket üzerinden değerlendirme yapan CHP’liler “Aday belirlensin ve yola önceden çıkılsın, güvensizlik ortadan kalksın” değerlendirmesi yapıyor.
“Sorunları biz çözeriz” diyen aday ve kadro
Bir dostum başka bir anket örneğini daha iletti. Özdemir Araştırma’nın 7-11 Ocak tarihleri arasında yaptığı araştırmada soru şu: “Türkiye’nin sorunlarını hangi partinin çözeceğine inanıyorsunuz?” Yanıtına bakalım: Vatandaşların yarısı (yüzde 51.4) Türkiye’nin sorunlarını çözme noktasında hiçbir partiye inanmamaktadır. Yüzde 19.2’si Türkiye’nin sorunlarını çözmede AKP’nin daha başarılı olacağını düşünürken, CHP’nin başarılı olacağını düşünenlerin oranı ise yüzde 16.7’dir.”
CHP genel merkezine yakın bir isim bu anket üzerinden şu değerlendirmeyi yaptı: “Bu bize ikna edilmesi gereken çok büyük bir kitle olduğunu söylüyor. Bu iknayı yapacak kişi de kuşkusuz CHP adayı olacaktır. Yani adayın bir an evvel açıklanması, adayın hazırlanıp, kamuoyunu ikna etmesi açısından önünde zor ve uzun zaman alacak bir dönem olduğunu gösteriyor. Böyle 1 ay 2 ay kala projelerimle yola çıkarım diyen hüsrana uğrayacaktır. Bu isim Ekrem İmamoğlu da olabilir Mansur Yavaş da.”
Anketten bir not daha:
Özdemir Araştırma’nın yaptığı ankette “Tayyip Erdoğan ve Mansur Yavaş’ın gireceği bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy dağılımı” şöyle: Tayyip Erdoğan 38.4, Mansur Yavaş 47.5, Oy kullanmam 12.4, Söylemek istemiyorum 1.6… Yine aynı ankette “Tayyip Erdoğan ve Ekrem İmamoğlu’nun gireceği bir Cumhurbaşkanlığı seçiminde oy dağılımı” şöyle: Tayyip Erdoğan 39.9, Ekrem İmamoğlu 45.7, Oy kullanmam 12.7, Söylemek istemiyorum 1.6.
SONUÇ: Dün… Ankara’da CHP koridorlarını yakından takip eden bir isimle konuştum: “Artık ok yaydan çıktı. Nisan ayının sonunda aday belli olur. Ancak üç isim Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın 9 Şubat’ta yapacağı iddia edilen zirve ve oradaki uzlaşı çok önemli. Keşke bu ön seçim formülü kamuoyuna deklare edilmeden planlansaydı da yola öyle çıkılsaydı. Çünkü; İmamoğlu ve Yavaş’ın oy alacağı sosyolojik tabanlar birbirinden farklı ve bu isimlerin ortaklaşması şart.”