Emre itaatsizlik eden komutan!

… 1998 yılının haziran ayı idi. PKK’nın Irak’ın kuzeyinde bulunan üslerine yönelik “Şafak Harekâtı” ismiyle kapsamlı bir operasyon planlandı. Harekâtı bizzat Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Çetin Doğan Paşa yönetecekti. On beş günün sonunda PKK’nın tüm mevzileri susturuldu. Ancak bu süre içinde çok sayıda şehit verilmişti. Çetin Paşa çok üzgün ve öfkeliydi. Harekâtın ilk günlerinde verilen sekiz şehidin tamamı Siirt Jandarma Özel Harekat “Dadaşlar” timindendi.

Engin Çırakoğlu’nun anlatımına göre, bu olayın akabinde Çetin Doğan Paşa gözyaşlarına hâkim olamamıştı. Herkes, Çetin Paşa’nın bu olayla, çok göstermediği duygusal yönüne de tanık olmuştu. Bölgede binlerle ifade edilen terörist bulunmaktaydı. Ama birlikler, topçu atışları ve Hava Kuvvetlerinin desteğiyle Zap’ın derinliklerine ilerlemeye başlamıştı.

On beş günün sonunda artık inisiyatif tamamen TSK’nın eline geçmişti. Tam o sırada üs bölgesinde bulunan kriptolu telefon çaldı. Telefonu Çetin Paşa açtı. Üsteğmen Engin Çırakoğlu o sırada hemen yanındaydı. Arayan dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı’ydı.

ABD’lilere direnen subay!

Engin Çırakoğlu’nun birebir tanık olduğu bir konuşma gerçekleşti. İkinci Başkan, “Amerikalıların ‘Bölgede alçak uçuş eğitimi yapacakları için’ bölgeye yapılan topçu atışları ile uçak ve Kobra helikopter uçuşlarının durdurulmasını istediklerini” söyledi. ABD’lilerin PKK’lılara zaman kazandırmak istedikleri çok açıktı. Çetin Paşa, “Bu, birliklerin ilerlemesinin durmasına sebep olur, sıkışan PKK’lılar kaçar! On beş gün boyunca çetin çatışmalar yaşandı. Çok sayıda şehidimiz var. Tam Zap’a gireceğimiz sıradaki bu isteğin amacı bellidir. Bu isteği yerine getirmeyeceğim komutanım!” diye karşılık verdi.

… İkinci Başkan, ısrarla “ABD’lilerin yoğun baskısı olduğunu” söyleyince, Çetin Paşa çok öfkelendi. Sert bir ses tonuyla, muhatabının kendinden kıdemli olmasına aldırış etmeden, “Operasyon devam edecek komutanım, geri adım atmayacağım” dedi ve sonrasında telefonu öyle şiddetli kapattı ki telefonun ahizesi kırılmıştı. Operasyon, Amerikalıların Genelkurmay’a baskısına rağmen, tamamen Çetin Doğan Paşa’nın inisiyatifi ile on gün daha devam etti ve dokuz yüzün (900) üzerinde terörist etkisiz hale getirildi.

Evet… Dün; emekli Kurmay Albay Mustafa Önsel’in son kitabı “Kelebekler Kanat Çırpınca/Cumhuriyet mucizesi iki adamın sıradışı öyküsü/Kırmızı Kedi Yayınevi) kitabını okudum. Bu yıl emekli edilen Tümgeneral Engin Çırakoğlu ve emekli Albay Abdurrahman Bakır’ın hikayeleri, Cumhuriyet’in hikayesi! Kendisi de Balyoz kumpasından 1300 gün hapis yatan Mustafa Önsel, iki silah arkadaşını anlatmış. Yukarıda okuduğunuz Çetin Doğan Paşa’nın “Emre itaatsizlik” eylemini de ilk kez okudunuz siz de benim gibi!

Muğla’daki helikopter kazası ve Heliport

Dün; CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu’ya sohbet ettim. 22 Aralık’ta, Muğla’da hastaneye çarpan ambulans helikopter düşmesi sonucu 4 kişi yaşamını yitirmişti. Bağcıoğlu konuyla ilgili “çarpıcı bilgiler” verdi:

“Heliportlar, helikopterlerin iniş ve kalkış yapabilmesi için özel olarak tasarlanmış alanlar. Ancak bu alanların etkin kullanımı ancak helikopterlerin güvenli bir şekilde operasyon yapmalarını sağlamak amacıyla gerekli altyapıya ve güvenlik önlemlerine sahip olmaları ile mümkündür.

“Muğla’da meydana gelen helikopter kazasından sonra Sağlık Bakanlığı tarafından helikopterin görerek uçuş şartlarında pilot inisiyatifinde uçtuğu belirtilmiş, dolaylı olarak sorumluluk pilotlara yüklenmiş ancak kritik önemdeki hastane heliportunun gerekli işletim ve emniyet standartlarına uyup uymadığı konusunda bir açıklama yapılmamıştır.

“Bu çerçevede; Sağlık Bakanlığı’na bağlı heliportlar öncelikli olarak, askeri olmayan tüm heliportların ‘Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü - HELİPORT YAPIM VE İŞLETİM ESASLARI TALİMATI (SHT-HELİPORT)’ çerçevesinde kontrollerinin ivedilikle yapılması zorunluluktur. Talimatta yer alan; ‘heliportlar için emniyet standartları, fiziksel özellikler, mânia ortamı, zorunlu görsel yardımcılar, heliport hizmetleri, kurtarma ve yangınla mücadele sistemleri, heliport eğitimleri’ ana başlıklarındaki uygulanması zorunlu hususlar heliporta sahip tüm hastanelerde ivedilikle kontrol edilmeli ve aksaklıklar giderilmelidir.

SON DAKİKA HABERLERİ

Aytunç Erkin Diğer Yazıları