Sanılanın aksine SAOT’a hakem müdahalesi yok: İnsan eli değmiyor!
SAOT, statlara kurulan 10 özel kamera ve sensörlerle oyuncuların vücutlarındaki 29 farklı noktayı izliyor. Topun hareketi ve oyuncuların uzuv pozisyonları sistem tarafından gerçek zamanlı olarak belirleniyor.
Bu süreçte VAR hakemleri, sisteme müdahale etmiyor. Sistem, ofsayt anını bağımsız bir şekilde tespit edip görselleri VAR odasına gönderiyor.
BİR KARE İLERİ-GERİ
Sistem, yalnızca yağmurlu havalarda veya formaların aşırı terlemeden koyulaştığı anlarda sapma yapabiliyor. Böyle durumlarda VAR hakemleri, “1 kare geri, 1 kare ileri” şeklinde düzeltme önerisinde bulunabiliyor ve bu işlem operatör tarafından yapılıyor.
Onayın ardından sistem, pozisyonun ofsayt olup olmadığını kesin olarak bildiriyor. SAOT’un oluşturduğu 3 boyutlu görseller, doğrudan yayıncı kuruluşa aktarılıyor. İlginç bir detay, VAR hakemlerinin bile bu görselleri maç sırasında değil, evde televizyonlarından izleyebilmesi.
ÇİPLİ TOP ÜST SEVİYE
Rizespor-Beşiktaş, Galatasaray-Göztepe ve Kasımpaşa-Gaziantep maçlarında ofsayt gerekçesiyle iptal edilen goller, sistemi yeniden tartışmaya açtı. İnsan müdahalesinden bağımsız çalışan bu sisteme ya güven duyulmalı ya da tamamen sistemin dışında bir çözüm düşünülmeli.
SAOT’un bir üst seviyesi olan çipli top teknolojisi, daha fazla doğruluk sunuyor. Bu teknoloji, topun içindeki çiple oyuncunun topa temas ettiği anı algılayarak yapay zekaya iletiyor ve pozisyonun fotoğrafını VAR’a gönderiyor. Çipli top teknolojisi, topa elle müdahale edilip edilmediğini bile tespit edebiliyor.
KOLAY ÇÖZÜLEBİLİRDİ
Örneğin, Galatasaray-Göztepe maçında elle oynama gerekçesiyle tartışma yaratan pozisyonlar, bu teknolojiyle çok daha kolay çözülebilirdi. Bu sistem, futbolun daha adil ve şeffaf bir şekilde yönetilmesi için atılmış önemli bir adım olabilir.
NOT: Semi-Automated Offside Technology (Yarı Otomatik Ofsayt Sistemi)
Seçim Demirel’in 18. hafta hakem değerlendirmesi yarın NEFES’te.