Sovyetler Birliği’ni kim yıktı

Suriye’de olanlar iktidar taraftarlarınca “devrim” diye açıklanıyor! AKP’nin kuruluşu da o dönem “yenilikçi” diye tanımlanmıştı.

AKP’nin çeyrek asırda ne kadar “yenilikçi” olduğunu yaşadık! Bu partinin bir çeyrek asır daha yaşayacağını tahmin ediyor musunuz? Çok farklı bir örnekle açıklamak istiyorum. Ki:

Yazıma kimi solcu arkadaşlar tepki gösterecek, “ne alaka” diyecek.

Yazıma kimi Stalinist çevreler tepki gösterecek. Öncelikle belirteyim; yazı hayatımda kaba Stalin düşmanlığı yapmadım, yapmam. Ancak eleştirmekten de geri durmam.

Bu yazının amacı; eleştiri kültürü olmadığında sonun daima hüsranla bittiğini göstermektir.

Şaşıracağınız bir benzetme yapacağım:

Bolşevik Parti ile AKP ilk bakışta çok alakasız gözüküyor. Doğrudur, ideolojileri dahil tek bir ortak benzerlik yok, taban tabana zıtlar... Fakat burada ele alacağım konu, zamanla iki parti yapısının benzerliği!

Bunu aklıma düşüren Marksist Sungur Savran oldu. Geçen ay yıkılış yıldönümünde “Sovyetler Birliği’ni kim yıktı” diye makale yazdı:

“Marksistler 1991’den beri her konuda tartışıyor. Küreselleşme mi, Post-Fordizm mi, Yeni Dünya Düzeni mi, emperyalizm mi, 11 Eylül mü, ılımlı İslamcılık mı, ‘Arap Baharı’ mı, ‘müşterekler’ mi, ‘küresel finansal kriz’ mi, ‘mülksüzleştirme yoluyla birikim’ mi, daha ne isterseniz var tartışma konuları arasında. Deleuze’ler, Foucault’lar, Lacan’lar, Bourdieu’ler de var. Bir tek şey yok: Bir çığır açmış olan Ekim devriminin ürünü Sovyetler Birliği neden çöktü?”

Sungur Savran, sorusuna 85 sayfada yanıt arıyor. Katıldığım katılmadığım tespitleri var ama meselem bu değil. Benim aradığım; bir devrimci partinin zaman içindeki yozlaşmasının nasıl çöküşe yol açtığı?

Ders alınacak tarihsel bir deneyim var karşımızda.

Bolşevik Parti’yi yazdım, AKP sen anla

Lenin, 1924 Ocak ayında öldü. Bir yıl önce felçli yatağındayken, Bolşevik Parti yönetiminde iktidar mücadelesi başlamıştı.

Partide dört temel hizip vardı:

-Genel sekreter sıfatıyla parti üzerinde güçlü kontrol kurmuş Stalin

-Parti içinde her zaman birlikte yürümüş “orta yolcu” Zinovyev-Kamenev ikilisi…

-Parti teorisyeni olarak sivrilmiş “sağ eğilimli” Bukharin

-Sürekli devrim teorisyeni Troçki

Dört hizip arasında ittifaklar sürekli değişse de kazanan
Stalin oldu.

Hatta, 1932’de bütün öteki hizipler/ “Ryutin muhalefeti”, Stalin’e karşı son kez birleşse de başarıya ulaşamadı.

Yine Stalin kazandı.

Peki, bundan sonra Bolşevik Parti’de neler oldu? Yaşananları “bize” benzeyenlerden seçtim:

Kontrol tek liderde toplandı; Stalin.

O kimi işaret ederse, koltuğa o oturtuldu.

Parti içi demokrasi yok edildi. Partinin seçim ilkesi tamamen kağıt üzerinde gerçekleşti.

Partide ve devlette tek kişiye bağlı “bürokratik elitlerin” bulunduğu “nomenklatura” oluştu. İtibarıyla parti giderek kendi çıkarlarını halktan ayıran, üstünlükler elde etmeye ve elde etmiş olduğu ayrıcalıkları korumaya çalışan, kariyerist, köşe dönmeci grupların istilasına uğradı.

Gelinen durumu eleştiren herkes, “düşman ile iş birliği yapıyor” gibi farazi suçlamalara maruz kaldı. (Kızıl Ordu da bu kumpaslardan kurtulamadı; askeri deha Mihail Tuhaçevski vd. idam edildi.)

Süreçte Bolşevik Parti liderlerinin çoğu “beyaz temizlik” ile tasfiye edildi. Her seferinde dendi ki; ülkenin mevcut durumu/reel politiği bunu zorunlu kılıyor…

Sonuçta, devrim “yeni insan” yaratamadı, çürüme başladı.

Tanıdık geliyor mu; Bolşevik Parti yozlaşması ve ülkenin çöküşüne giden yolu açan bürokratikleşme?

Buradan bize döneyim:

Halktan kopuk bürokratizm

Deniyor ki, Ahmet Davutoğlu AKP’ye dönecek...

Deniyor ki, Ali Babacan AKP’ye dönecek…

Dönerler mi bilmem! Niye gittikleri üzerinde durmak gerekmiyor mu?

Bu soruyu ideolojik değil parti yapısı üzerinden yanıtlamak istiyorum:

Demokratikleşme
hedefi ile kurulup iktidara
gelen AKP, çeyrek yüzyılda nasıl değişim geçirdi? Erdoğan, parti içi kanatları/hizbi “kör testereyle” biçti ya da gitmeleri için epey zorladı. Yaşananları biliyorsunuz.

Peki… Bugün parti hangi noktaya geldi? Bugün yapılan il-ilçe kongrelerinde de görüyoruz. Erdoğan kimi işaret ederse o isimler seçiliyor. Evet kongreler göstermelik düzenleniyor. Kabine seçimi de bürokrat atamaları da buna dahil; hepsi Erdoğan’ın iki dudağı arasına!

Mesele sadece AKP değil.

Tek adamın verdiği/vereceği kararlar veya öngörü yoksunluğu-kavrayışsızlık, “parti devlet” yönetimi ülkeyi derinden etkiliyor. “Aslolan ülkenin bekasıdır” vs. diye konuşanlar tek farklı ses duymak istemiyor!

Yeni kuşak inşası için
ortaya atılan imam hatip
okulları gibi projelere
girmeyeyim. “Devrim” yapacaklardı, ülkeyi vasatlığa mahkum etmediler mi?

Bolşevik Parti’nin başına gelenler ders alınacak nitelikte. Dünyanın yarısına hükmeden Sovyetler Birliği’nin paramparça olmasında parti yozlaşması göz ardı edilemez.

SON DAKİKA HABERLERİ

Soner Yalçın Diğer Yazıları