Yunanistan'ın Eurovision şarkısı diplomatik kriz yarattı
Yunanistan’ın 69. Eurovision Şarkı Yarışması için seçtiği "Asteromata" adlı şarkı, Ankara ve Atina arasında diplomatik gerilime neden oldu. TRT söz konusu şarkının inceleneceğini ve gerekirse EBU'ya resmi şikayette bulunacaklarını açıkladı.
Yunanistan’ın 69’uncu Eurovision Şarkı Yarışması için seçtiği eser Klavdia’nın seslendirdiği “Asteromata” oldu. Ancak şarkının 1900’lerin başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşayan Pontus Rumlarının tehcirinden ilham alınarak yazıldığının iddia edilmesiyle ortalık karıştı.
Ulusal finalden önce Klavdia, Yunan devlet kanalı ERT’de katıldığı bir programda “Benim ailem Pontus kökenli. Onlar mülteciydi, bu yüzden şarkıyla aramda bir bağ var. Büyükannem bana kendi hikayelerini anlatırdı, ailesinden bahsederdi. O dönem nasıl sürgün edilip Sovyetler Birliği’ne gittiklerini anlatırdı. Ailem orada doğdu, belli bir yaşa kadar orada büyüdü. 1991’deyse Yunanistan’a dönerek burada yeni bir hayata başladı” dedi.
Klavdia sözlerini “Köklerimle bağlantılı olacak bir şarkı yaratmak istedik. Yerinden edilme ve mülteciliğin yarattığı zorlukları anlatan bir şarkı olsun istedik. Ülkemiz bunu derinden deneyimledi, büyükannemlerin döneminden bugün Yunanistan’a daha iyi bir hayat umuduyla gelenlere kadar” diye sürdürdü.
TRT DEVREYE GİRDİ
Bunun üstüne devlet kanalı TRT, şarkının sözlerini inceleyeceğini ve gerçekten de “Pontus soykırımı”na gönderme yapıldığı sonucuna varılırsa Eurovision’ın bağlı olduğu Avrupa Yayın Birliği’ne (EBU) resmi şikayette bulunacağını açıkladı.
Yunanistan, Osmanlı İmparatorluğu’ndaki Pontus Rumlarının 1914-1923 yılları arasında yaşadıklarını 1994 yılında “soykırım” olarak tanıyarak, 19 Mayıs’ı anma günü ilan etti. Türkiye ise o dönemki olayları soykırım olarak kabul etmiyor ve bunun savaşın ve iç çatışmaların bir parçası olarak değerlendiriyor.
Gerçek adı Klavdia Papadopoulou olan 22 yaşındaki Klavdia, “O Ses Yunanistan” yarışmasıyla tanındı ve 2022’de “Lonely Heart” adındaki çıkış şarkısını yayınladı.