Zehirli gıdalar kimin sofrasında?
Yüksek pestisit kalıntısı nedeniyle gümrükten geri dönen ürünler, Türkiye’de tartışma konusu oldu. Zehirli madde içeren bu gıdaların iç pazarda satılabileceği iddiaları endişe yaratıyor. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, konuyu Meclis gündemine taşıdı. Ersever, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a, “Geri çevrilen ürünlere ne yapıldı?” diye sordu.
Dilan Kutlu / NEFES
Avrupa Komisyonunun gıdayla ilgili bildirim yaptığı veri tabanı RASFF’a göre, Ocak ayında Türkiye’den 8 farklı ürün gümrükten geri döndü. Avrupa Birliği ülkelerine, gönderilen kuru incir, nar, fındık, limon, kabuklu susam, üzüm yaprağı, pul biber ve kekikte “limit üstü” zararlı madde tespit edildi.
Geri çevrilen bu ürünlere Türkiye'de ne yapıldığı da uzun zamandır tartışma konusu oluyor. CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, bu ürünlerin “iç piyasaya sürülüp sürülmediği” sorusunu Meclis gündemine taşıdı.
BİLDİRİM SAYISI KAÇ
Ersever, “RASFF portalı üzerinde 2022 yılı içerisinde toplam 4 bin 351 bildirim oluşturulduğunu, Türkiye’nin 518 bildirimle ilk sırada yer aldığını” belirterek, Ticaret Bakanı Ömer Bolat’a, “2023 ve 2024 yıllarında Türkiye için RASFF veri tabanı tarafından yapılan bildirim sayısı kaçtır?” diye sordu.
SINIR KAPISINDAN DÖNEN ÜRÜNLERE NE OLDU
Aliye Timisi Ersever, “Söz konusu ürünler, sınır kapılarından geri çevrildikten sonra ne gibi işlemler yapılmıştır? Firmalara geri teslim edilen ürünlere ilişkin veriler nelerdir?” sorularını yöneltti.