Ziraatçılardan 'askıda buğday' yanıtı: Çözüm kampanyalar değil
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı Askıda 9 Gülek Buğday Projesi'ne ilişkin, "Fakat çözüm askıda ekmek gibi bir kampanya değil" dedi.
Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin başlattığı Askıda 9 Gülek Buğday Projesi'ne ilişkin olarak, "Askıda ekmek gibi bir uygulama. Yani öncelikle çiftçilerin zorda olduğunu kabul eden bir yaklaşım. Bu açıdan doğru. Fakat çözüm askıda ekmek gibi bir kampanya değil. Çözüm tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması için doğru politikaların hayata geçirilmesi. Bunun için de MHP'nin yaptığı açıklamada olduğu gibi sıkıntıların giderilmesi için tarım politikaları yürüten kurumların bir an evvel kalıcı ve sürdürülebilir politikaları hayata geçirmesidir" dedi.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli dün Askıda 9 Gülek Buğday Projesi başlattı. Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, şunları kaydetti:
"Askıda ekmek gibi bir uygulama. Yani öncelikle çiftçilerin zorda olduğunu kabul eden bir yaklaşım. Bu açıdan doğru. Fakat çözüm askıda ekmek gibi bir kampanya değil. Çözüm tarımın sürdürülebilirliğinin sağlanması için doğru politikaların hayata geçirilmesi. Bunun için de MHP'nin yaptığı açıklamada olduğu gibi sıkıntıların giderilmesi için tarım politikaları yürüten kurumların bir an evvel kalıcı ve sürdürülebilir politikaları hayata geçirmesidir.
Aralarında kulağa hoş gelen öneriler de olsa uygulamadaki sorunlardan kaynaklı istenilen sonucu vermedi. Sadece tarımda değil hayvancılıkta da birçok önlem alındı. Küçük üreticiye destekler ve hibeler verildi. Fakat bu da hayvancılıktaki sorunları çözmeye yetmedi.
Üreticilerin girdi maliyetleri her geçen gün artıyor. Özellikle en büyük harcama girdisi mazot fiyatları. Verilen destekler çok yetersiz kalıyor. Ayrıca tarımsal üretime destek vermesi için kurulan kuruluşların da işlevsizleştirilmesi hatta bazı kurumların satılması, özelleştirilmesinden kaynaklı sorunlar ne yazık ki yaşanıyor. Mesela TİGEM büyük umutlarla kurulmuştu fakat şu anda etkisizleştirildi. Devlete ait hem fabrikaları özelleştirildi. Şeker fabrikaları, gübre fabrikaları da aynı şekilde özelleştirildi. Bu özelleştirmeler, üreticiye ne yazık ki girdi maliyetlerinde yükselmeye yol açtı.