Suriye’de aralık ayında Beşar Esad yönetiminin devrilmesiyle iktidarı ele geçiren Heyet Tahrir Şam örgütünün lideri Ahmed el Şara, geçiş döneminin lideri olarak yurtdışı ziyaretlerine başladı.
İlk yurtdışı ziyaretini Pazar günü Suudi Arabistan’a düzenleyen Şara, bugün de Ankara’da olacak. Aslında Şara 12 Aralık’ta MİT Başkanı İbrahim Kalın, 22 Aralık’ta da Hakan Fidan ile Şam’da görüşmüştü. Ancak bu, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ilk görüşmesi olacak.
Şara görüşmeden bir gün önce İngiltere’nin önde gelen dergilerinden The Economist’e konuştu. Dergi, Şara’ya terör örgütü PKK uzantılı YPG’nin askeri kolu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) hakkında soru sordu.
'FEDERAL SİSTEM MÜMKÜN DEĞİL'
Derginin sorusu “SDG ile görüşmeler sekteye uğradı. Kürtlerin istediği gibi federal bir sisteme izin verecek misiniz yoksa iç savaş benzeri bir şeyin yaşanması mümkün mü?” şeklinde oldu.
Şara Suriye’de federal sisteme bakışın popüler olmadığını söyleyerek, “Ben bu sistemin gelecekte Suriye’nin çıkarına olacağına düşünmüyorum. Çünkü bizim topluluğumuz federal sisteme alışık değil. Dolayısıyla federasyon dendi mi insanların aklı bağımsızlığa gidecek” dedi.
Ayrıca bölgede çoğunluğu SDG yönetimini istemeyen Arapların oluşturduğunu söyleyen Şara, “Suriye’nin kuzeydoğusunda Türkiye’yle uzun süredir çatışma halindeki bazı yabancı güçler var. Ancak diğer tüm devletlere Suriye’nin komşu ülkelerine zarar verilen bir yer haline gelmesine izin vermeyeceğimizin güvencesini verdik” dedi.
'TÜRKİYE'DEN ZAMAN İSTEDİK'
Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki PKK varlığından rahatsız olduğunu söyleyen Şara, “Türkiye orada tam teşekküllü bir savaş planlıyordu ama onlardan müzakerelere alan tanımak için beklemelerini istedik. Bölgedeki Araplar da zaten Suriye devletine katılmak ve SDG’nin yönetiminden kurtulmak istiyor” dedi.
Şara sözlerine “SDG de federal sistemden bahsetmedi çünkü Suriye’de şu anda bunun başarılı olmayacağını biliyorlar. Tam tersine devlete katılmaya ve askeri güçlerini devlete entegre etmeye hazır olduklarını söylediler. Ama detaylar konusunda görüşmeler sürüyor. Prensipte anlaşmaya varsalar da detaylar üstüne konuşmalar sürüyor. Uzlaşıya varmak için daha fazla zamana ihtiyacımız var” dedi.