2025 yılında uygulanacak asgari ücretin çok düşük olması kamuoyunda tepkilere neden olurken asgari ücretin yabancı bankaların istediği seviyede kalması dikkat çekti.

2025 yılı için belirlenen asgari ücret, uluslararası finans kuruluşlarının taleplerine paralel bir şekilde şekillendi.

Ücret artışının yüzde 30'la sınırlı tutulması, 'ekonomik rasyonalite' adına savunulsa da, IMF ve yabancı bankaların düşük zam taleplerine uyum gösteren ekonomi yönetimi, emeğiyle geçinen milyonları göz ardı etmiş oldu.

ASGARİ ÜCRETLİ AÇLIKLA SINANIYOR

Yeni asgari ücrete bakıldığında, bu ücretin kısa süre içinde açlık sınırının altında kalacağı görülüyor.

Türk-İş'e göre kasım ayı açlık sınırı 20 bin 562 TL seviyesindeydi. Yeni asgari ücret ise açlık sınırından sadece 2 bin TL daha fazla.

2025 yılı asgari ücreti bekar bir çalışanın 1 aylık ‘yaşama maliyeti’ olan 26 bin 712 TL'den 4 bin TL daha az. Kasım ayı yoksulluk sınırı olan 66 bin 976 TL'nin ise 3'te biri.

Geçtiğimiz yıl asgari ücret nisan ayında açlık sınırının altında kalmıştı. Bu yıl daha kısa bir sürede açlık sınırının asgari ücreti sollayacağı düşünülüyor.

Buna rağmen yabancı bankaların ve iş dünyasının düşük asgari ücret tavsiyeleri ekonomi yönetimi açısından daha 'rasyonel görülüyor'

IMF 'TAVSİYESİ' ETKİLİ OLDU

Uluslararası Para Fonu (IMF) Türkiye'de asgari ücretin 1 Ocak 2024'ten itibaren yüzde 49 oranında zamlanmasının ilk çeyrekteki enflasyonu arttırdığını söyleyerek, "Bu yıl bunun tekrarlanmamasını umuyoruz" demişti.

IMF Türkiye Masası Şefi James Walsh, 23 Ekim'de Reuters'a yaptığı açıklamada, "Yüksek enflasyona sahip birçok ülkedeki deneyimlerimizden, ulusal düzeyde bu şekilde ücret belirlemenin enflasyon beklentileri için büyük bir çıpa olduğunu biliyoruz” diye konuşmuştu.

Walsh, Ankara'nın ücret artışı yerine "düşük gelirli hanelere nakit transferleri yoluyla destek sağlayacak sosyal programlar" geliştirilmesi tavsiyesinde bulunmuştu.

ALMAN BANKA 'YÜZDE 30 ÜZERİ ZAM EKONOMİYİ ZORA SOKAR' DEMİŞTİ

Alman banka Deutsche Bank ise ekim ayı başında yayımladığı raporda Türkiye uzmanlarının 2025 için yüzde 25-30'luk asgari ücret zammı beklediğini açıklamıştı.

Banka yüzde 30'u geçen bir zam oranının işletmeleri zora sokup ekonomiyi yavaşlatma ve enflasyon beklentilerini bozma riski olduğunu savunmuştu.

ABD'li banka Morgan Stanley ekonomistlerinin asgari ücret tahmini de yüzde 30 seviyesindeydi. Bankacılar asgari ücrette daha fazla artış olması halinde bunun enflasyonu tetikleyeceğini ileri sürmüştü.

Kredi derecelendirme kuruluşu S&P'de asgari ücret beklentilerinin yüzde 30 olduğunu belirtmişti.

İŞ DÜNYASI YÜZDE 25 ZAM İÇİN BASTIRMIŞTI

Öte yandan iş dünyası da gerçekleşen enflasyon oranında değil, beklenen enflasyon oranında bir artışı doğru olacağını savunuyordu.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanı Mahmut Asmalı, asgari ücrette yüzde 25'in üzerinde bir artışın doğru olmayacağını belirtmişti.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran da asgari ücret zammının yüzde 25 civarında olması gerektiğini savunmuştu.