Fransa'da son üç seçimdir yükselişini sürdüren aşırı sağcı Ulusal Birlik (RN) partisinin eski Genel Başkanı Marine Le Pen, Avrupa Birliği (AB) fonlarını zimmete geçirmekle yargılandığı davada suçlu bulundu.
Le Pen ve kendisiyle birlikte yargılanan RN'in diğer sekiz Avrupa Parlamentosu (AP) milletvekili, siyasetten men edildi. Men kararının derhal yürürlüğe girilmesine karar verildi. Le Pen'in siyasetten men edilme süresinin beş yıl olduğu açıklandı.
RN'in mevcut Genel Başkanı Jordan Bardella karara tepkisini "Bugün haksızca yargılanan tek kişi Marine Le Pen değildir: Fransız demokrasisi de idam edilmiştir" diyerek gösterdi.
Le Pen cezasını duymadan adliyeden ayrıldı.
İKİ YILI KESİN, DÖRT YIL HAPİS CEZASI
Bu da Le Pen'in 2027'deki cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılamayacağı anlamına geliyor. Le Pen'e ayrıca dört yıl hapis cezası verildi. Bunun iki yılını mecburi yatması gerekiyor.
Bununla birlikte hapis cezasının elektronik kelepçe cezasına çevrilebileceği belirtiliyor. Le Pen'in ayrıca 100 bin Euro para cezası ödemesi gerekecek.
SİYASETTEN MEN EDİLME CEZASI HEMEN UYGULANACAK
Duruşmadan önce savcı, Le Pen için beş yıl hapis cezası, 300 bin Euro para cezası ve beş yıl siyasetten men istemişti. Savcılar, Le Pen'in siyasetten men edilmesini, itiraz ve temyiz sürecinin sonuçlanmasını beklemeden derhal uygulanmasını talep etmişti.
Bazı Fransız hukukçular Anayasa Mahkemesi'nin yakın zamanda verdiği "bir siyasetçinin temyiz yollarını tüketmeden cezaya çarptırılmasını onayan" kararının, AB fonlarını zimmetine geçirmekle yargılanan ve temyiz yoluna gittiği takdirde davasının sonuçlanması yıllar alabilecek Le Pen için de uygulanabileceğini düşünüyordu. Mahkemeden çıkan karar da bu yönde oldu.
ORBAN, KREMLİN VE İTALYA'DAN TEPKİ
Aşırı sağcı Avrupa Vatanseverleri grubunun mensubu olan Macaristan Başbakanı Viktor Orban, duruşmada kararın açıklandığı sırada X'te "Ben Marine'im!" diye yazarak davaya tepkisini gösterdi.
Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov ise gazetecilere verdiği demeçte "Gerçekten de giderek daha çok Avrupa ülkesi demokratik normları ihlal etme yoluna giriyor" dedi. Peskov ayrıca kararı "Fransa'nın iç meselesi" olarak niteledi.
İtalya Başbakan Yardımcısı ve aynı zamanda aşırı sağcı Lig Partisi'nin lideri Matteo Salvini de "Seçmenlerin kararından korkanlar genelde mahkemenin yargısıyla rahatlar. Paris'te Marine Le Pen'i cezalandırarak siyasetten uzaklaştırmak istiyorlar. Romanya gibi diğer ülkelerde de gördüğümüz kötü bir film bu" dedi.
Bu arada kasımdaki duruşmanın ardından mevcut Adalet Bakanı Gerald Darmanin, X'teki paylaşımında Le Pen'in siyasetten men edilmesinin "çok şok edici" olacağını söylemişti.
Daha önce üç kez cumhurbaşkanlığına adaylığını koyan ve hepsini kaybeden Le Pen, ülkede artan aşırı sağa eğilim nedeniyle 2027'deki seçimlerde öncekilerden daha büyük bir şansa sahip olabilir.
NEYLE SUÇLANIYOR?
Le Pen ve beraberindeki 26 kişinin yolsuzlukla yargılandığı dava geçen yıl Paris Ceza Mahkemesi'nde görülmeye başlamıştı.
Eski adıyla Ulusal Cephe Partisinden seçilmiş bazı AP milletvekilleri hakkında 2004-2016 yıllarında Avrupa Parlamentosu'nda (AP) "hayali istihdam" oluşturdukları iddiasıyla 2015'te soruşturma açılmıştı.
Paris savcılığı, Le Pen ve babası Jean-Marie Le Pen dahil partinin bazı AP üyeleri hakkında AB'ye ait fonları kötüye kullandıkları ve "suçu gizledikleri" gerekçesiyle dava açılmasını istemişti.