Sınır anlaşmazlığı nedeniyle son dönemde büyük anlaşmazlıklar yaşayan Hindistan ve Çin, yaklaşık beş yıl aradan sonra direkt uçuşları yeniden başlatma konusunda anlaşmaya vardı. Bu hamle, iki ülke arasındaki gerginliği yumuşatma hareketi olarak yorumlanıyor.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, Hindistan Dışişleri Bakanlığı Sekreteri Vikram Misri, Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Sun Veydong ile Pekin'de bir araya geldi.

Taraflar görüşme sonucunda iki ülke arasında yaklaşık beş yıl önce askıya alınan doğrudan uçuşların yeniden başlatılması konusunda anlaştı.

Hint ve Çinli yetkililer, uçuşlara ilişkin düzenlemeleri yapmak için yakın zamanda bir araya gelecek.

HİNT HACILAR TİBET'İ ZİYARET EDEBİLECEK

Ayrıca Hint hacıların Çin'in Tibet Özerk Bölgesi sınırları içerisindeki Kailash Mansarovar bölgesine dini ziyaretlerine de izin verilecek.

İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 75. yılı kapsamında yapılan görüşmede, karşılıklı güvenin tekrar inşa edilmesinin önemi vurgulandı.

Görüşmede ekonomik ve ticari ilişkileri de ele alan taraflar, uzun vadede ikili ilişkileri geliştirme konusunda da mutabık kaldı.

SINIR ANLAŞMAZLIĞI NEREDEN ÇIKTI?

Çin ile Hindistan arasında, Himalayalar'daki tartışmalı sınır hattında 2020'de yaşanan çatışmayla doruk noktasına çıkan anlaşmazlığın çözümü için yürütülen müzakereler geçen yıl anlaşmayla sonuçlanmıştı.

Taraflar, 22 Ekim 2024'te iki ülke arasındaki geçici hududu oluşturan Fiili Kontrol Hattı'nın Ladakh bölgesinde karşılıklı devriye faaliyetlerinin düzenlenmesi konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

LİDERLER YÜZ YÜZE GELMİŞTİ

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Hindistan Başbakanı Narendra Modi, anlaşmanın ardından 23 Ekim 2024'te Kazan'daki BRICS Liderler Zirvesi'nde yüz yüze görüşmüştü. İki lider beş yıl aradan sonra ilk kez bir araya gelmişti.

Liderlerin görüşmesinin ardından Çin-Hindistan Sınır Sorunu Özel Temsilcileri Toplantısı, 19 Aralık 2024'te Pekin'de düzenlenmişti. İki ülkenin heyetleri burada sınır bölgesindeki sorunların çözümüne yönelik altı maddelik bir mutabakata varmıştı. Taraflar sınır sorununa 2025'te adil, makul ve karşılıklı uzlaşılabilir bir çözüm bulunmasını teşvik etmek üzere pozitif adımlar atılması gerektiğinde hemfikir olduklarını bildirmişti.

Çin ile Hindistan arasında Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı egemenlik tartışmalarına neden oluyor. Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.