İsveç polisi, Baltık Denizi’nde Finlandiya ile Almanya’yı birbirine bağlayan deniz altı telekomünikasyon kablosunun İsveç ekonomik bölgesinden geçen kısmında hasar meydana geldiğini, sabotaj ihtimalinin araştırıldığını açıkladı.

Bölgeye sahil güvenlik gemisi konuşlandırıldı.

Finlandiyalı telekom operatörü Cinia tarafından yapılan açıklamada, Finlandiya ile Almanya’yı birbirine bağlayan C-Lion1 denizaltı fiber optik bağlantısında küçük çaplı bir hasar tespit edildiği bildirildi. Ancak kablonun işlevselliğinde herhangi bir etki olmadığı aktarıldı.

İsveç Polisi Sözcüsü Mathias Rutegard ise açıklamada, hasarın İsveç ekonomik bölgesinde meydana geldiğini, konuyu araştırdıklarını duyurdu. Rutegard, "Ön soruşturma, şüpheli sabotajla ilgili" ifadesini kullandı.

İsveç Sahil Güvenlik Teşkilatı, Gotland Adası açıklarında meydana gelen olayın araştırılmasına yardımcı olmak için bölgeye gemi gönderdi. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, hükümete bilgi verildiğini ve mevcut güvenlik durumu nedeniyle deniz altı altyapısında meydana gelen bir hasarın "endişe verici" olduğunu belirtti.

AB YOL HARİTASI YAYINLADI

Avrupa Birliği (AB), deniz altındaki kablolarına yapılan saldırılar sonucu yaşanan kesintileri hızla gidermek için tamir filosu kurmaya hazırlanıyor.

AB Komisyonu, deniz altı kablolarının güvenliğini ve dayanıklılığını güçlendirmek için hazırladığı yol haritasını yayımladı.

Buna göre, deniz altındaki elektrik ve internet kablolarını içeren kritik altyapıların güvenliği artırılacak. Yeni bağlantılarda akıllı kablolar gibi yeni teknolojiler kullanılacak.

Akdeniz veya Baltık Denizi gibi bölgelerde deniz altı kablolarına yönelik tehditler yakından takip edilecek. Gerekli bölgelere erken uyarı sitemleri kurulacak.

Deniz altı kablolarını etkileyen olaylara karşı hızla müdahale edilecek.

Hasarlı kabloların hızlı biçimde onarılmasını sağlamak için AB kablo tamir filosu kuracak.

Deniz altı kablolara yönelik eylemlerde bulunanlara karşı yaptırımlar ve çeşitli diplomatik tedbirler alınacak.

Son dönemde, AB ülkelerinin deniz altı telekomünikasyon hatları yoğun saldırılara maruz kalıyor. Kesilen kabloların tamirleri hem pahalıya mal oluyor hem de uzun süre alıyor.