Avrupa genelinde üretim yetersizliği ve maliyet artışları, tereyağı fiyatlarında keskin yükselişlere neden olarak tüketicileri zor durumda bırakıyor.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde tereyağı fiyatları şubat ayında yıllık ortalama yüzde 30 oranında arttı.

Almanya Federal İstatistik Ofisi’nin (Destatis) verilerine göre ise ocak ayında tereyağının üretici fiyatı, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 39,8 oranında yükseldi.

Bu fiyat artışları, ocak ayında Euro Bölgesi'nde kaydedilen yüzde 2,5 seviyesindeki enflasyon oranının çok üzerinde gerçekleşerek dikkat çekiyor.

Öte yandan, Avrupa’da tereyağı genellikle 250 gramlık ambalajlarda satıldığından, tüketiciler sık sık alışveriş yapmak zorunda kalıyor ve fiyat dalgalanmalarından daha fazla etkileniyor.

MARKETLERDE PROMOSYON

Tereyağı fiyatlarının rekor kırmasıyla süpermarketler indirim kampanyaları düzenliyor. Ancak panik alımlarını önlemek amacıyla, birçok market her müşterinin en fazla dört paket (her biri 250 gram) tereyağı satın almasına izin veriyor.

Bazı süpermarketler ise tereyağını havyar gibi lüks ürünlerle birlikte özel güvenlikli raflarda saklamaya başladı.

POLONYA REZERVLERİ ERİTİYOR

Almanya'nın komşusu Polonya'da ise tereyağı fiyatları siyasetin gündeminde yer alıyor. Ülkede tereyağı lüks bir ürün haline gelirken, hükümet acil önlemlere başvurdu.

Mayıs 2025'teki cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesinde artan fiyatları dengelemek isteyen Polonya hükümeti, Aralık 2024'te stratejik tereyağı rezervinden 1.102 tonun serbest bırakılacağını açıklamıştı. Polonya Stratejik Rezervler Ajansı da tuzsuz dondurulmuş tereyağını işletmelere kilosu 7 dolardan satılacağını duyurmuştu.

MALİYET ARTIYOR, ÜRETİM DÜŞÜYOR

Bu arada Avrupa'da çiftçiler pahalı ham madde ve enerji, düşük süt fiyatları, yüksek nakliye maliyetleriyle mücadele ederken, bu durumun da tereyağında üretim sıkıntısına yol açtığı belirtiliyor.

Bunun yanında, son yıllarda Avrupa genelinde konsantre yem kullanımının artmasıyla sütün yağ içeriği normalden daha düşük olduğu için tereyağı üretiminin de azaldığı ifade ediliyor.

Ayrıca geçen yıl Avrupa Birliği'ndeki inek sayısı 20 milyonun altına düşerken, Hollanda ve İrlanda gibi önemli süt ve tereyağı endüstrisine sahip ülkelerde de tarım politikası konusunda şiddetli tartışmalar yaşanıyor.


Avrupa genelinde ise hükümetlerin iklim politikaları ve artan maliyetler nedeniyle çiftçi protestoları da artıyor.