Avusturya'nın geçici hükümeti bugün yaptığı açıklamada, isyancıların Şam'ı ele geçirmesi ve Devlet Başkanı Beşar Esad'ın 13 yıl süren iç savaşın ardından Rusya'ya kaçmasıyla birlikte Suriyelilerin iltica başvurularının işleme alınmasının durdurulması talimatı verdiğini duyurdu.
Suriye'de yaşananların ardından özellikle 2015-2016 yıllarında Avrupa'da çok ciddi bir göç krizi yaşanmış ve göçe kamuoyundan büyük tepki gelmişti. Avusturya'da aşırı sağcı ve muhafazakar partilerin oyları artmıştı.
İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Şansölye Karl Nehammer bugün İçişleri Bakanı Gerhard Karner'e mevcut tüm Suriyeli sığınma başvurularının askıya alınması ve sığınma verilen tüm vakaların gözden geçirilmesi talimatını verdi" denildi.
Karner, "Bakanlığa, Suriye'ye düzenli bir geri dönüş ve sınır dışı programı hazırlaması talimatını verdim" dedi ve bunun nasıl gerçekleştirilebileceği konusunda ayrıntı vermedi.
Nehammer Pazar günü X kanalında yaptığı açıklamada sınır dışı işlemlerinin yeniden başlayabilmesi için Suriye'deki güvenlik durumunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Bakanlık ayrıca mültecilerin ailelerinin kendilerine katılabildiği aile birleşimini de askıya aldığını söyledi. Suriyeliler bu yıl Kasım ayı itibariyle 12,871 başvuru ile Avusturya'da en fazla iltica başvurusunda bulunan grup.
Nehammer ve Karner aşırı sağcı Özgürlük Partisi'ne benzer şekilde göç konusunda sert bir çizgi izleyen muhafazakar Halk Partisi'nde yer alıyor.
Nehammer, Eylül ayındaki parlamento seçimlerinden birinci parti olarak çıkmasına rağmen Özgürlük Partisi (FPO) olmadan bir hükümet kurmak amacıyla diğer iki partiyle koalisyon görüşmeleri yürütüyor.