Mersin'in Silifke ilçesinde koruma altında bulunan ve 'kuş cenneti' olarak bilinen Göksu Deltası'nda geçen hafta sonu henüz bilinmeyen bir nedenle yangın çıktı. Sazlık alanda çıkan yangına, bölgenin bataklık yapısı dolayısıyla müdahale edilemedi. Cuma gecesi başlayan yangın, sabah saatlerinde kendiliğinden söndü. Kuş cenneti olarak da bilinen bölgedeki yangında yaklaşık bin dönümlük sazlık alan küle döndü.

Aynı cennette aynı senaryo: Alevler küle çevirdi, müdahaleyi bataklık engelledi - Resim : 1

GÖKSU DELTASI'NIN YANGINLA İMTİHANI

Neredeyse her yıl Göksu Deltası'nda yangın çıkmasına çevreciler tepkili. Doğa ve yaban hayat fotoğrafçısı Nadir Köksoy, Göksu Deltası'nın, Türkiye'nin en önemli sulak alanlarından biri olduğunu ve 1994 yılında Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alanlar (Ramsar) sözleşmesine göre, koruma altına alınarak 'Özel Çevre Koruma Bölgesi' ilan edildiğini hatırlattı.

Aynı cennette aynı senaryo: Alevler küle çevirdi, müdahaleyi bataklık engelledi - Resim : 2

21 Mart 2023'te de Göksu Deltası'nda yangın çıkmıştı. Yine bataklık nedeniyle müdahale edilememişti ve kendiliğinden sönmüştü.

1 Temmuz 2019 yılında deltada çıkan yangında 200 dönümlük sazlık alan yanarken çok sayıda canlının da yangında telef olduğu açıklanmıştı.

18 Aralık 2013'te de aynı yerde yangın çıkmış ve yine müdahale edilememişti. Bu yangında 40 dönümlük sazlık alan küle dönmüş, kuş yuvaları ve yumurtaları yanmıştı.

Aynı cennette aynı senaryo: Alevler küle çevirdi, müdahaleyi bataklık engelledi - Resim : 3

'İMARA AÇILMASI İÇİN YANGIN ÇIKARIYORLAR'

'Özel Çevre Koruma Bölgesi' olmasına rağmen bu bölgenin yeterince korunmadığını belirten Köksoy "Özellikle geceleri rüzgarlı havalarda çıkan yangınlar, sabahlara kadar kendi halinde sönene kadar devam ediyor. Çünkü alan bataklık olduğu için müdahale edilemiyor ve bunu fırsat bilen kişiler, bölgenin imara açılması için kasıtlı olarak yangın çıkarıyor" dedi.

Aynı cennette aynı senaryo: Alevler küle çevirdi, müdahaleyi bataklık engelledi - Resim : 4

'BİNLERCE KUŞUN ÖLMESİNİ İSTEMİYORUZ'

Bölgenin hem endemik bitkileri hem de nesli tehlike altında olan kuşların yaşam alanı olduğunu söyleyen Koksoy "Kum zambakları ve saz horozu yanan bölgelerde bulunmaktadır. Bu bölge kuşlar için Türkiye'nin önemli göç yollarından birisidir. Bölgenin artık yanmasını ve her yangında binlerce kuşun ölmesini istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Aynı cennette aynı senaryo: Alevler küle çevirdi, müdahaleyi bataklık engelledi - Resim : 5

ENDEMİK BİTKİLERE DE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Uluslararası öneme sahip ve yeryüzünün sayılı deltalarından biri olan, diğer adıyla 'kuş cenneti' olarak bilinen Göksu Deltası, Mersin'in Silifke ilçesinde yer alıyor. Delta ayrıca birçok endemik bitkiye de ev sahipliği yapıyor. Toplam alanı 10 bin hektar olan ve Türkiye'de yaşayan 450 kuş türünün 334'ünün yaşadığı Göksu Deltası, orta Toroslar eteğinde yer alan Silifke'nin güney ucunda, Göksu Irmağının oluşturduğu kıyı ovası üzerinde bulunuyor.