Suriye'de on yılı aşkındır devam eden iç savaş Devlet Başkanı Beşar Esad'ın ülkesinden kaçmasıyla sona erdi. Muhaliflerin iktidarı aldığı ülkede planlamalar yeniden yapılıyor.
İç savaş döneminde Suriye'den kaçanların büyük kısmı Türkiye'ye gelmişti. Çünkü Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Ankara'da imzalanan Geri Kabul Anlaşması'nın şartı buydu. Anlaşma Türkiye'den ayrılarak AB topraklarına geçen düzensiz göçmenlerin yakalandıktan sonra Türkiye'ye iade edilmesini düzenliyordu.
Bu durum kimi zaman Türkiye'de de gerginlik yarattı. Çünkü muhalefet demografik yapının değişeceğinden bahsederken bir yandan da ucuz iş gücü dolayısıyla işsizlik artışının da bu yüzden olduğu savunuldu. Ayrıca ev kiralarının artması da Suriyelilerin kalabalık şekilde evde yaşamasına bağlanıyordu.
Suriye'de yönetim değişince Suriyelilerin ülkesine dönüp dönmeyeceği de merak konusuydu. Yönetimin değiştiği duyurulduğu andan itibaren çok sayıda Suriyeli sınıra gitti. Ancak kaç kişinin döndüğü henüz tespit edilememişti.
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya bugün Cilvegözü Sınır Kapısında "Suriye'ye Güvenli, Gönüllü, Onurlu ve Düzenli geri dönüşler" açıklaması yaptı. Buna göre son bir ayda Türkiye'deki 52 bin 622 Suriyeli ülkesine döndü. Yerlikaya aralık ayındaki açıklamasında "Türkiye’de toplamda 2 milyon 938 bin 261 Suriyeli bulunuyor" demişti.