Kamboçya’nın eski muhalefet lideri Lim Kimya, Salı günü Tayland’ın başkenti Bangkok’ta motosiklet süren silahlı adamlar tarafından vurularak öldürüldü.
Tayland gazetesi Bangkok Post, “Lim Kimya olay yerinde öldü. Metropolitan Polis Karakolu, katiller için arama başlattı” diye yazdı. Lim Kim’in sadece Kamboçya vatandaşlığına değil, Fransa vatandaşlığına da sahip olduğu biliniyor.
Tay polisi de saldırıya uğrayan Kamboçyalı bir kişinin öldüğünü teyit etti. Ancak ölen kişinin kimliğini açıklamaktan kaçınarak “Olayın nedenini öğrenmeye çalışıyoruz. Daha sonra daha fazla bilgi vereceğiz” dedi.
Yerel haber kaynakları ise Lim Kimya’nın Fransız eşi ve Kamboçyalı amcasıyla Kamboçya şehri Siem Reap’ten otobüsle Bangkok’a geldikten kısa süre sonra motosiklet süren silahlı bir erkek tarafından öldürüldüğünü açıkladı.
Saldırının Bangkok’un popüler Khao San Road bölgesinde gerçekleştiği öğrenildi.
KAMBOÇYA HÜKÜMETİNİN Mİ PARMAĞI VAR?
Asya İnsan Hakları İşçi Savunucuları yöneticisi Phil Robertson “Bangkok sokaklarında CNRP’nin eski genel başkanının küstahça vurulması, siyasi suikastın tüm işaretlerini taşıyor ve ulusötesi baskının kritik bir yükselişine işaret ediyor” dedi.
Kamboçya hükümet sözcüsü Pen Bona ise Lim Kimya’nın ölümünde hükümetin parmağı olduğu yönündeki iddiaları reddetti.
“Kamboçya sadece kendi topraklarında olanlardan sorumludur, başka ülkelerde meydana gelenlerden değil. Tay topraklarında meydana gelen bir olay Tay hükümetinin sorumluluğundadır” diyen Bona, aktivistlerin “kanıtları olmadan konuştuklarını” söyledi.
KAMBOÇYA'DAKİ HUKUKSUZLUK
74 yaşındaki Lim Kimya, geçen yıl iktidarı oğlu Hun Manet'e devreden Hun Sen’in o zamanki rakibine neredeyse yenildiği 2013 yılındaki genel seçimin ardından Kamboçya parlamentosunun muhalefet lideri olarak seçilmişti.
2012’de muhalefet lideri Sam Rainsy ve Kem Sokha tarafından kurulan CNRP, bir zamanlar iktidardaki Kamboçya Halk Partisi’ne (CPP) rakip olarak görülen tek partiydi. Ancak 2017’de mahkeme kararıyla kapatıldı.
Partinin kapatılması ardından Lim Kimya dahil muhalif siyasetçilerin siyaset yapması yasaklandı.
Hak grupları, Hun Sen’i hukuk sistemini muhalefeti ezmek için kullanmakla suçluyor. Ancak iktidar bu iddiaları reddediyor.