Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Mikroplastik Araştırma Grubu Kurucusu Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, Türkiye'de son 5 yılda 460 geri dönüşüm tesisinde yangın çıktığını, bunların yanlış depolamadan ve erken uyarı sisteminin olmamasından kaynaklandığını bildirdi.

Yüksek yanıcılık özelliği olan plastik kısa sürede alev alırken, söndürülmesi saatleri buluyor. Bu sürede yoğun dumanla yayılan kanserojen kimyasallar doğa ve insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ediyor.

ÇÜ Su Ürünleri Fakültesi Su Ürünleri Temel Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi ve Mikroplastik Araştırma Grubu Kurucusu Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, 2020 yılında oluşturdukları 'Yangın Haritası' projesiyle Türkiye genelinde plastik geri dönüşüm tesisinde çıkan yangınlarla ilgili 5 yıllık verileri paylaştı.

2024'TE 115, SON 5 YILDA 460 YANGIN

Gündoğdu, "Türkiye genelinde bu tesisler bazında 2024'te 115 yangın çıkmış. Bunlar ulusal medyaya yansıyan rakamlar, bunun yanında medyaya yansımayanlar da var. Yerel, sosyal medya haber platformlarında küçük çaplı yangınlar da paylaşılıyor. Son 5 yılda yangın sayısı 460'ı buldu. Bu çok yüksek bir rakam. Bu konuda öne çıkan iller ise İstanbul, Bursa, Kocaeli, Adana, İzmir ve Manisa'dır. Özellikle Bursa'da neredeyse ayda 1-2 yangın oluyor. Geçtiğimiz yıl Adana'da da her ay bir yangın çıktığını söylemek mümkün. Son olarak 20 Ocak'ta bir yangın çıktı ve 5-6 saatte söndürülebildi" diye konuştu.

Beş yılda 460 dönüşüm tesisinde yangın - Resim : 1

ÜÇ KATI KARBONDİOKSİT SALINIMI

Yangınla birlikte ortaya çıkan dumanın kanserojen etkisinin yanı sıra iklim krizine de etki ettiğine dikkati çeken Gündoğdu, sürpriz denetimlerin yapılması gerektiğini söyledi:

- Çünkü 1 ton plastik yandığında, 3 tona yakın karbondioksit salımı gerçekleşiyor. 1-2 saatlik bir yangında yaklaşık 20-30 ton, bazen yangının şiddeti ve içerisinde bulunan plastiklerin yoğunluğuna göre bu miktar 50 tonlara 100 tonlara kadar çıkabiliyor. Buradan yapılabilecek basit bir hesaplamayla bu yangınların iklim krizine çok ciddi katkı sağladığını söylemek mümkün.

- Bakanlık ve belediyelerin bu tesisleri bir kamu sorumluluğu olarak görüp, sahada sürpriz denetimlerle güncellenmiş yangın yönetmeliğine göre ilgili şartları taşıyıp taşımadığına bakması gerekiyor. Aksi takdirde üretilen çöp miktarı ve tesislerin sayısı arttığından yangın sayısı da giderek artacaktır.