Kolon kanseri son dönemde gençlerde daha sık görülmeye başladı. Öyle ki 2030’da kolon kanseri teşhisi konan gençlerin sayısının 2010’a kıyasla iki kat artması bekleniyor.
Uzmanlar buna neyin sebep olduğunu bulmaya çalışıyor. Teorilerden biri bağırsakta tutunan ve kanser hücrelerinin büyümesini tetikleyen zararlı bakterilere uzun süre maruz kalmak.
Şimdi Harvard Üniversitesi’ndeki doktorlar, haftada en az iki porsiyon yoğurt tüketen kişilerin bakterilerden kaynaklanan kolon kanserine yakalanma riskinin yüzde 20 düştüğünü buldu.
BAKTERİDEN KAYNAKLI OLANDA ETKİLİ
Araştırmacılar normalde gıda liflerinin sindirilmesine yardım ederek enfeksiyonu uzaklaştırmaya yardım eden ancak aşırı miktarlarda bulunduğunda kolonda enfeksiyona yol açan riskli bakteri türü Bifidobacterium’un neden olduğu kolon kanserini inceledi.
Bilim insanları yoğurt gibi fermente gıdalardaki sağlıklı bakterilerin zararlı bağırsak bakterilerinin miktarını azaltarak bakteri kaynaklı kolon kanseri riskini düşürebileceğini öne sürüyor.
Ancak kolon kanserinin ortaya çıkış nedeninin genetik, obezite ve kimyasallara maruz kalma olduğu durumlarda yoğurt tüketiminin kolon kanseri riskini azaltmadığı görüldü.
Bununla birlikte Johns Hopkins Üniversitesi’nin son araştırmaları, ailesinde kolon kanseri görülmemiş kolon kanserli kişilerin yarısında bakterilerin rol oynadığını gösteriyor.
KANSERİN TÜM NEDENLERİNDE ETKİLİ DEĞİL
Gut Microbes dergisinde yayınlanan yeni çalışmada 132 binden fazla sağlık çalışanının sağlık durumları incelendi. Bunlardan üç bin 79’unda kolon kanseri olduğu tespit edildi. 1121’i ise bakteriden kaynaklı kansere yakalanmıştı. 346’sı da spesifik olarak Bifidobacterium nedeniyle kanser hastasıydı.
Hastaların ortalama yaşı 60 ila 65 arasında değişiyordu ve üçte ikisi kadınlardan oluşuyordu. Hastalara haftada ne kadar yoğurt yedikleri gibi, beslenmelerini ve yaşam tarzlarını etkileyen konularla ilgili sorular da soruldu.
Sonuç olarak yoğurt yemenin bakterilerden kaynaklanmayan kolon kanserlerinde olumlu bir değişiklik yaratmadığı görüldü. Ancak Bifidobacterium nedeniyle kansere yakalanan hastalarda haftada en az iki porsiyon yoğurt yemenin kanser riskini yüzde 20 azalttığı görüldü.