Nature dergisinde yayınlanan çalışmaya göre; dünya üzerinde son 10 yılda eriyen buzulların miktarı, 2000 ila 2011 yılları arasında eriyen buzul miktarından üçte bir daha yüksek.

Dünya çapında 35 bilimsel araştırma ekibinin hazırladığı 230'dan fazla raporun birleştirilmesiyle gerçekleştirilen çalışma, buzulların ne kadar hızlı eridiği ve bunun Dünya’nın geleceğine nasıl etki edeceği konusunda önemli tespitler içeriyor.

TATLI SU KAYNAKLARI DA TEHLİKEDE

Dünya çapında milyonlarca insan için tatlı su kaynağı olarak işlev gören dağ buzullarının da hızla eridiğine dikkat çekilen çalışmada, son 25 yılda yüzde beş oranında erime olduğu kaydedildi.

İklim değişikliğinin en önemli göstergeleri arasında yer alan buzullar, normal şartlarda kar yağışı ile her yıl kaybettikleri kadar buz kazanarak yaklaşık aynı boyutta kalıyor.

Ancak son 20 yılda, devamlı kullanılan fosil yakıtlar nedeniyle sıcaklıklar artarken buzullar hemen hemen her yerde küçülüyor.

270 MİLYAR TON BUZ KAYBEDİLDİ

Çalışmaya göre, 2000 ila 2023 yılları arasında, Grönland ve Antarktika'daki buzullar yılda ortalama yaklaşık 270 milyar ton buz kaybetti. Bir yılda kaybedilen 270 milyar ton buz, kişi başı günde üç litre su olmak üzere tüm dünya nüfusunun 30 yıllık su tüketimine tekabül ediyor.

Bazı bölgelerdeki erime hızı aşırı boyutlara ulaşırken, örneğin Avrupa’nın orta bölgelerinde yaklaşık 20 yıllık süreçte buzulların yüzde 39'unun eridiği belirtiliyor.