Çin'in Shenyang Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde görevli bilim insanları, dikkat çekici bir araştırmanın sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı...
Bilim insanları, elmaların kararmasını ve çürümesini engellemek için mor LED ışık tutmanın faydası olduğunu ortaya çıkardı.
Araştırmada yer alan Dr. Aide Wang, "Bu araştırma gıda endüstrisi için çok heyecan verici olasılıkları ortaya çıkarıyor" dedi.
Bilim insanları araştırmaları taze kesilmiş elmaların raf ömrünü artırmak için yaparken, bu sayede kimyasalların kullanılmasının da önüne geçileceğini duyurdu.
Araştırmacılar, taze kesilmiş elmaları dört gün boyunca 700 mor LED ışıkla 'işlemden geçirdi' ve aynı süre boyunca karanlıkta saklanan taze kesilmiş elmalarla karşılaştırdı.
Araştırmanın dördüncü gününde karanlıkta saklanan elmalarda daha çok kararma görülürken, ışıkla işlemden geçirilen elmaların halen taze göründüğü de kayıtlara geçti.
Analizler, mor LED uygulamasının antioksidan bakımından zengin bileşikleri artırarak, renk değişimini tetikleyen oksidatif enzimlerin aktivitesini engelleyerek kahverengileşmeyi azalttığını ortaya koydu.
Bilim insanları bu teknolojinin mevcut gıda işlem sektöründe kullanılabileceğini açıklarken, bu sayede gıda atık oranının da azaltılabileceğini savundu.
Horticulture Research isimli dergide yayınlanan araştırmada, "Taze kesilmiş meyveler çok popüler. Hem taze, hem besin değeri yüksek hem de erişilebilir. Taze kesilmiş meyveler Avrupa ve ABD'de meyve tüketiminin yüzde 29'unu oluşturuyor. Japonya ve Güney Kore'de de yüzde 11 seviyesinde" denildi.
Bilim insanları, "LED ışık işlemi, taze kesilmiş elmaların koyulaşmasını engelliyor ve hem meyvelerin görünüşünü hem de kalitesini artırıyor" ifadesine yer verdi.