Dünyanın dört bir yanındaki gökbilimcilerin gözü bir süredir Asteroid 2024 YR4'ün üstünde. Bir yandan NASA asteroidi James Web Uzay Teleskobu'yla izleyeceğini açıklarken, Çin sırf bu asteroit için yeni görev birimi oluşturdu.
Tüm bu dikkatin sebebi asteroidin 22 Aralık 2032'de Dünya'ya çarpma ihtimalinin normalden daha yüksek olmasıydı. Ancak şimdi araştırmacılar bu asteroidin Aralık 2032'de Dünya'ya çarpma ihtimaline pek olası bakmıyor.
Bununla birlikte tehlike tamamen geçmiş sayılmaz...
Haber sitesi The Conversation'a göre araştırmacılar, göktaşının gelecekte Dünya'ya bir kez daha yaklaşabileceği konusunda uyarıyor.
BİRDEN ÇOK RİSKLİYDİ, SONRA TEHLİKE AZALDI
Gökbilimciler 40 ila 90 metre genişliğinde olduğu tahmin edilen asteroidin çarpma riskini 19 Şubat'ta yüzde 3.1 olarak ölçmüştü. Bu durum YR4'ü NASA'nın Dünya'ya Yakın Cisim Çalışmaları Merkezi (CNEOS) Sentry Risk Masası'nın son 10 yıldır değerlendirmeye aldığı en tehlikeli göktaşı yaptı.
Ancak bir hafta sonra çarpma tehlikesi yüzde 0.0017'ye düştü. Bu da Dünya'yı yeniden güvenli bölgeye çekti. Asteroitlerin risk değerlendirmeleri çok hızlı bir şekilde değişebiliyor.
Örneğin Apophis asteroidi 2004 yılında keşfedildiğinde Dünya'ya çarpma olasılığı en yüksek olan tehlikeli bir göktaşı olarak görülmüştü. Ancak 2021 yılında bilim insanları bu durumun değiştiğine kanaat getirdi.
RİSK TAMAMEN GEÇMİŞ SAYILMAZ
Yine de asteroidin eşsiz yörüngesi nedeniyle bir gün Dünya'ya çarpma riski sürüyor.
Rezonant asteroitler sınıfına giren YR4'ün yörüngesi, belirli aralıklarla Dünya'ya yaklaşmasına neden olan çekim etkisine kapılmış durumda. Bu tür asteroitlerin yörüngesi Jüpiter'in kütle çekimi nedeniyle zaman zaman değişebiliyor.
YR4'ün 2032'de Dünya'ya çarpma olasılığı teorik olarak ıskalanmış olsa da Dünya'ya bir sonraki yakın geçişinin daha kesin olmasa da 2052'de gerçekleşmesi bekleniyor.
DÜNYA İÇİN BİR ŞANS
40 ila 90 metre genişliğindeki asteroit, tahmin edildiği gibi 90 metre büyüklüğündeyse çarpma alanından 50 kilometre uzağa kadar hasar yaratabilir.
YR4'ün çarpma etkisinin sekiz megaton TNT'ye eşdeğer olacağı tahmin ediliyordu. Bu da İkinci Dünya Savaşı'nda Hiroşima'ya atılan atom bombasından 500 kat daha güçlü olduğu anlamına geliyor.
YİNE DE EN KORKUNCU DEĞİL
Ama YR4'ten çok daha büyük asteroitler de var. Örneğin 887 Alinda adlı başka bir asteroidin yarı çapı 4 kilometre ve YR4'ten çok daha büyük.
Alinda Dünya'ya çarpma rotasında olmasa da öyle bir şey olsa Dünya'daki canlı varlığı için büyük bir tehdit oluşturabilirdi.
Araştırmacılar, Jüpiter Güneş etrafındaki bir tam dönüşünü tamamlayana kadar hem 887 Alinda'nın hem de YR4'ün üç kez Güneş çevresinde döndüğünü söylüyor. Jüpiter'in bir tam döngüsü 12 yıl sürdüğü için bu asteroitler dört yılda bir Dünya'ya yaklaşıyor.
Bu da asteroitlerin 2028'de bir kez daha Dünya'ya yaklaşacağı anlamına geliyor. Uzmanlar bu tip asteroitleri tehlikeli yapanın düzenli olarak aynı yere dönmeleri olduğunu belirtiyor.