Bilim insanları, tatlandırıcıya sahip içecekleri düzenli olarak tüketenlerin çok ciddi kanser riski altında olduğunu ortaya çıkardı.

Jama Otolaryngology- Head & Neck Surgery isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırma sonuçlarında bu tür içeceklerin ağız kanseri riskini tetiklediği belirtildi.

Bilim insanları bu içeceklerde neyin kanseri tetiklediğinin henüz net olmadığını ve daha fazla araştırma yapılması gerektiğini söylerken günde bir şişe şekerli içecek tüketenlerin ağız kanseri riskinin yaklaşık 5 kat daha fazla olduğu da belirtildi.

Bilim insanları düzenli olarak tatlandırıcı kullanılan şekerli içecekleri tüketen 160 binden fazla kadının verilerini inceledi. Uzmanlar, ayda bir şişe ya da daha az tüketenlerle kıyaslama yapınca ağız kanseri riskinin çok daha fazla olduğunu tespit etti.

Uzmanlar, yetkililerin modern diyetlerdeki şeker alımını azaltmak için harekete geçmesi gerektiğini söylerken, araştırmanın derinleştirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.

ABD'deki Washington Üniversitesi'nde görevli bilim insanları, günde bir ya da daha fazla şekerli içecek tüketenlerin ağız kanserine yakalanma riskinin 4.87 kat daha fazla olduğunu belirtirken, düzenli olarak sigara ya da alkol tüketmeyen fakat bu içecekleri içen kadınlarda da bu oranın yüksek olduğu kaydedildi.