Uzağı görememe durumu olan miyop, dünya genelinde büyüyen bir sorun. Son araştırmalar 2050 yılına kadar dünya genelinde her 100 çocuktan 40'ının miyop olacağına işaret ediyor.
Miyopluğun ortaya çıkışında genetik önemli bir rol oynasa da açık havada vakit geçirmek yerine uzun süre evde kalmak ve bu süreçte telefon ya da bilgisayar ekranına bakmanın da miyopluk riskini ve şiddetini artırdığı belirtiliyor.
Şimdi Güney Kore'deki araştırmacılar; cep telefonu, oyun konsolu ve televizyon ekranlarına çok sık bakan 335 bin 524 kişinin verilerinin olduğu 45 çalışmanın analizini çıkararak bu ilişkiye bir açıklık getirdi.
SONUÇLAR İÇ AÇICI DEĞİL
Özellikle çocuk, ergen ve genç yetişkinlerin verilerine dayanan çalışmada sonuçlar, günlük ekran süresine eklenen her bir saatin, miyop olma riskini ortalama yüzde 21 artırdığını gösterdi.
Koreli ekip, zaten miyop olan kişilerde ekrana fazladan bir saat bakmanın miyopluğun şiddetini yüzde 54 oranında artırdığını söylüyor.
Araştırmacılar 45 çalışmanın detayına indiklerinde şöyle bir örüntüyle karşılaştı: Günde bir saat ekrana bakmak miyopluk riskini, hiç ekrana bakmamaya kıyasla yüzde beş, dört saat bakmak ise yüzde 97 artırıyor. Dört saatten sonraysa risk artışı yavaşlıyor. Günde bir saatten az ekran kullanımıyla miyopluk arasında kesin bir bağlantı bulunamadığı için bunun potansiyel olarak "güvenli eşik" olabileceği belirtiliyor.
King's College London'da göz doktoru Chris Hammond, İngiltere'de 12-13 yaşlarındaki çocuklarda miyop görülme sıklığının yüzde 15 olduğunu söylüyor. Hammond, bu çalışmaya göre çocukların miyop olma riskinin bir saat ekrana bakarlarsa yüzde 18'e, dört saat bakarlarsa yüzde 27'ye çıkacağını gösterdiğini belirtiyor.
BAZI KISITLAMALARI VAR
Ancak çalışmanın bazı kısıtlamaları var. Örneğin bazı çalışmalar kişilerin kendi beyanlarına dayanıyor. Bu da ekibin katılımcıların gün içinde yaptıkları diğer aktiviteleri değerlendirmeyi alamamasına neden oldu. Dolayısıyla ekrana bakma süresinin güvenli eşiğini öğrenmek için daha detaylı çalışmalar yapılması gerekiyor.
Buna ek olarak araştırma, ekrana bakma süresinin doğrudan miyopluğa neden olduğunu da kanıtlayamıyor.