Araştırmacılar, Sanayi Devrimi'yle değişen beslenme biçimlerinin kronik hastalık riskini artırdığına dikkat çekerek "eskiye dönüş" tavsiyesinde bulundu.

İrlanda'daki Cork Üniversitesi'nden Profesör Jens Walter öncülüğünde uluslararası bilim ekibi tarafından gerçekleştirilen araştırmada, sanayi öncesi dönemin alışkanlıklarından ilham alan yeni bir diyetin kronik hastalık riskini ciddi biçimde azalttığı belirlendi.

Sanayi Devrimi sonrası endüstriyel ürünlerin genelde fazla işlenmiş, lifsiz ve fazla şekerli ya da tuzlu olduğuna dikkat çeken bilim insanları, bu beslenme biçiminin obezite, diyabet ve kalp hastalıklarının hızla yayılmasına yol açtığını vurguladı.

ÜÇ HAFTADA DEĞİŞİM

Prestijli bilim dergisi Cell'de yayınlanan çalışmaya göre, sanayileşme öncesi insanların beslenme alışkanlıkları çok daha sağlıklıydı ve bugün de aynı şekilde beslenen insanlar metabolizma ve bağışıklık açısından çok daha güçlü.

Uzmanlar, sanayi öncesi döneme özgü diyeti üç hafta uygulayanların kilo vermeye başladığını, kolesterol ve şeker oranlarının görünür şekilde azaldığını belirtti.

Araştırmayı yöneten Profesör Walter, sanayileşme sonrası beslenmenin bağırsakları olumsuz etkilediğini, buna çözümün geleneksel beslenmede olduğunu ifade etti.

Araştırmaya göre sanayileşme öncesi beslenmenin temel şartları şöyle:

- Sebze temelli ürünler ama vejetaryen beslenme değil: Sebze ve bakliyat ile birlikte az miktarda balık ya da tavuk

- Süt ürünü, kırmızı et ve buğday yok

- İşlenmiş gıda yok

- Bol lifli gıdalar tüketilmeli