Bilim insanları sodanın metabolizmayı hızlandırarak ve insanlara kendini tok hissettirerek kilo kaybına yardımcı olabileceğini iddia ediyor.
Ancak bazı uzmanlar bu iddiadan şüpheli. Sodanın gerçekten de açlık hissini yatıştırıp kan şekeri seviyesine düşürüp düşürmediğinin daha detaylı bir şekilde araştırılmasını istiyorlar.
Japonya’daki Tesseikai Nörocerrahi Hastanesi’ndeki araştırmacılar, soda içmeyi kanın atık ve fazla sudan arındırılmasını sağlayan hemodiyaliz ile kıyasladı.
Ekip sodanın içindeki karbondioksit sayesinde şekerin emilimini hızlandırdığını, bunun da kilo kaybına yardımcı olduğunu söylüyor.
ARAŞTIRMAYA ŞÜPHEYLE YAKLAŞANLAR DA VAR
Ancak diğer uzmanlar, BMJ Nutrition Prevention & Health dergisinde yayınlanan çalışmaya şüpheyle yaklaşıyor.
Oxford Üniversitesi’nde insan metabolizması üstüne çalışan emeritus profesör Keith Frayn, çalışmanın deneysel verilerle desteklenmeyen ‘kısa teorik bir rapor” olduğunu söylüyor.
Sodanın bu mekanizmasına şüpheyle yaklaştığını söyleyen Frayn “Sodanın içindeki karbondioksit kırmızı kan hücrelerindeki şekerinin kullanımını artırmaya yardım etse bile bu illa ki kilo kaybına yarayacak demek değil. Kırmızı kan hücreleri şekeri tamamen ‘yakamaz’, çünkü karaciğerde yeniden dönüştürülüyor” dedi.
Frayn’ın dikkat çektiği bir diğer şey de özellikle şekerli sodaların aşırı kalori kaynağı olduğu. Bu da tam tersi bir etkisi olduğu anlamına geliyor olabilir.
PEKİ ARAŞTIRMADA NE YAZIYOR?
Çalışmada hemofiyalizin karbondioksit üreterek kanı alkali hale getirdiği teorisine değiniliyor. Japon araştırmacılar da sodadaki karbondioksitin midede emilerek kan akışına katıldığını söylüyor. Bu alkalileşme süreci şekerin emilim hızını artırıyor.
Ancak dört saatlik bir hemodiyaliz seansında diyaliz cihazından 48 litre kan geçiyor. Bu da bir seansta en az 9.5 gram şeker kullanıldığı anlamına geliyor.
Frayn ise sadece sodaya bel bağlamanın sonuç vermeyeceğini dengeli beslenme ve düzenli fiziksel aktivitenin şart olduğunu söylüyor.