ABD'li bilim insanları, beslenme düzeninde meyve ve sebzeye ağırlık veren kişilerin ortalama yaşam süresinin daha uzun olduğunu tespit etti...
Harvard Üniversitesi ile New York Üniversitesi'nde görevli bilim insanlarının dahil olduğu araştırmada meyve ve sebze ağırlıklı besin tüketenlerin yaşam süresini artırdığı ortaya çıktı.
Araştırmada yer alan ve Harvard Üniversitesi'nde görevli olan profesör Frank Hu, "Çoğumuzun sebze bazlı proteinlere ağırlık vermesi gerek. Özellikle kırmızı ve işlenmişi azaltmak ve yeşillik ve kuruyemiş tüketerek bunu yapabiliriz" dedi.
Araştırmayı yürüten ekipte yer alan New York Üniversitesi'nde görevli bilim insanı Andrea Glenn, "Ortalama bir ABD'li protein oranının 3'te 1'ini sebzelerden alıyor. Bizim araştırmalarımız bunun yarı yarıya olmasının kalp-damar rahatsızlıklarını engellemede daha etkili olduğunu gösteriyor. Bu hastalıkları engellemek için proteinin çoğunun meyve ve sebzelerden alınması gerekiyor" ifadesini kullandı.
Bilim insanları her dört yılda bir 203 binden fazla yetişkinin beslenme düzenini takip etti. American Journal of Clinical Nutrition isimli dergide yayınlanan araştırmada en çok hayvansal protein tüketen yetişkinlerin, koroner kalp rahatsızlıkları yaşama riskinin yaklaşık yüzde 25 daha az olduğu tespit edildi.
Kalp krizi gibi çok ciddi rahatsızlıklara sebep olan koroner kalp-damar rahatsızlıkları yağlı parçaların damarları tıkamasıyla ortaya çıkıyor.
Bilim insanları, "Kırmızı ve işlenmiş eti azaltmak kalp-damar rahatsızlıklarını engellemek için çok daha etkili" dedi.