İsrail ordusunun 2023 yılından beri baskılarını ve saldırılarını artırarak ölüm saçtığı Orta Doğu'da bugün İsrail-Hamas ateşkesi başladı...

Fakat ateşkesten önce İsrail-Hamas hattında bir dizi kriz yaşandı...

Bugün taraflar arasında varılan anlaşmanın uygulanmaya başlanması beklenirken sabah saatlerinde İsrail'den şaşkına çeviren bir açıklama geldi.

Esirlerin listesi verildi: İsrail-Hamas hattında sıcak gelişme - Resim : 1
İsrail-Gazze sınırında İsrail ordusunun hareketliliği devam ediyor.

İsrail ordusunun sözcüsü, "Hamas, rehinelerin listesini İsrail'e vermiyor. Bu onların yükümlülüğü" dedi. Yetkili, "Hamas yükümlülüğünü getirene kadar ateşkese başlanmayacaktır" derken İsrail'in saldırılarına devam edeceğini de vurguladı.

Fakat bir süre sonra uluslararası haber ajansları, esir listesinin verildiğini duyurdu. İngiliz haber ajansı Reuters'a konuşan kaynaklar, listenin arabuluculara ulaştığını açıklarken henüz bunların İsrail'e teslim edilmediğini de aktardı. Reuters'a konuşan İsrailli kaynaklar listenin ulaştığını duyurdu.

Esirlerin listesi verildi: İsrail-Hamas hattında sıcak gelişme - Resim : 2

Hamas'tan üst düzey bir yetkili, serbest bırakılacak 3 İsrailli esirin isminin açıklandığını Telegram hesabından duyurdu. Hamas yetkilisi gecikmenin teknik bir sebeple meydana geldiğinin de altını çizdi.

Esirlerin listesi verildi: İsrail-Hamas hattında sıcak gelişme - Resim : 3

Esirlerin isimlerinin Romy Gönen (24), Emily Damari (28) ve Doron Shtanbar Khair (31) olduğu belirtildi.

İsrail Başbakanlık Ofisi, ateşkesin başladığını açıklarken, esirlerin ise TSİ 17.00'de serbest bırakılacağı kaydedildi.

Dört esirin daha 7 gün içerisinde serbest bırakılacağı duyuruldu.

ATEŞKES RÖTARLI BAŞLADI

Türkiye saati ile 09.30'da başlaması gereken ateşkese henüz uyulmazken, İsrail Filistin'de sivilleri hedef almaya devam ediyor.

Uluslararası haber ajansı Reuters'ın servis ettiği fotoğraflarda Gazze'den dumanların yükseldiği görülüyor.

İsrail ordusu bugün bir açıklama yaparak Gazze'nin kuzeyinde ve merkezinde bazı "terör hedeflerinin" vurulduğunu duyurdu.

İsrail, ateşkesin 12.15'te başladığını açıkladı.

NETANYAHU'NUN SÖZ VERDİĞİ İDDİA EDİLMİŞTİ, İSTİFA ETTİ

Gazze'de ateşkes devreye girince hükümetten istifa edeceğini açıklayan Ulusal Güvenlik Bakanı aşırı sağcı Ben-Gvir, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun kendisini koalisyonda kalmaya ikna etmek için "Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi'yi görevden almak" gibi tekliflerde bulunduğunu öne sürdü.

İsrail'in Kanal12 televizyonuna konuşan Ben-Gvir, Gazze'de ateşkes ve karşılıklı esir takası anlaşmasının uygulamaya girmesiyle istifa edeceğini duyurması üzerine, Netanyahu'nun kendisini ikna etmeye çalıştığını dile getirdi.

Ben-Gvir, anlaşmanın ikinci aşamasının devreye girmesiyle hükümetten istifa edeceğini açıklayan Maliye Bakanı aşırı sağcı Bezalel Smotrich ile kendisine Netanyahu'nun, işgal altındaki Batı Şeria'da Filistin topraklarından gasbedilen yerlere daha fazla İsrail yerleşimi kurulmasını teklif ettiğini anlattı.

Netanyahu'nun ayrıca İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi'yi görevden almayı vaat ettiğini aktaran Ulusal Güvenlik Bakanı, Başbakan'ın "bunu Ben-Gvir adına yaptığını açıklamayı sunduğunu" öne sürdü.

İsrail Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada ise Ben-Gvir'e koalisyonda kalması için vaatlerde bulunulduğu iddiasının "tamamen yalan olduğu" belirtildi.

Bugün yaşanan gelişmelerden sonra ülkenin Ulusal Güvenlikten Sorumlu Devlet Bakanı Itamar Ben-Gvir, kabineden istifa kararı aldı.

Ben-Gvir ile birlikte partisinden iki bakanın da ayrılık kararı aldığı kaydedildi.

Yapılan açıklamada aşırı sağcı Otzma Yehudit partisinin artık koalisyonun bir parçası olmadığı açıklanırken partinin Netanyahu hükümetini devirmeye çalışmayacağına da vurgu yapıldı.

ESİR AİLELERİNDEN EYLEM

Gazze'de tutulan İsrailli esirlerin aileleri ve onlara destek veren göstericiler, Tel Aviv'deki Savunma Bakanlığı binasının önündeki Begin Caddesi'nde toplanarak Başbakan Netanyahu'dan anlaşmanın tüm aşamalarıyla uygulanması talebinde bulundu.

İsrailli esir ailelerinin yaptığı haftalık basın açıklamasında, Başbakan Netanyahu'ya "savaşın bittiğini ve anlaşmanın şartlarının tam olarak yerine getirileceğini" kamuoyuna duyurması çağrısı yapıldı.

İsrailli esir Itzik Elgarat'ın kardeşi Danny Elgarat, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump'a, 3 aşamalı ateşkes ve esir takası anlaşmasını tam olarak uygulanmasını sağlamak için Netanyahu’ya baskı yapması çağrısında bulundu.

Elgarat, "Sizden tetikte olmanızı istiyoruz. Anlaşmanın tam olarak uygulanmasını ve dağılmamasını sağlayın. Netanyahu'dan savaşın bittiğini duyurmasını talep edin" ifadesini kullandı.

Ronen Atzili, kardeşi Aviv Atzili’nin naaşının Gazze'den getirilmesi ve İsrailli esirlerin evlerine dönebilmesi için anlaşmanın tüm aşamalarının uygulanmaya konması gerektiğini belirtti.

NETANYAHU'NUN SABOTE ETMESİNDEN KORKULUYOR

Başbakan Netanyahu'nun anlaşmayı sabote etmesinden korktuğunu vurgulayan Atzili, "Bunun olmasından gerçekten korkuyorum. Ona güvenmiyorum. Bu anlaşmayı yalnızca ABD’nin seçilmiş başkanı Trump'ın baskısı sayesinde elde ettiğimizden eminim. Yalnızca Netanyahu'ya kalsaydı anlaşma olmazdı" dedi.

Atzili, Netanyahu liderliğindeki hükümetin "her ne pahasına olursa olsun" tüm İsrailli esirlerin evlerine dönmesi için ateşkes ve esir takası anlaşmasını sonuna kadar uygulaması gerektiğini söyledi.

İsrailli esir ailelerine destek olmak için Begin Caddesi’ndeki protestolara katılan Tali Batin de Netanyahu’nun siyasi çıkarları uğruna anlaşmayı sabote etmesinden endişe duyduğunu kaydetti.

Netanyahu’nun anlaşmanın ikinci aşamasının yürürlüğe girmesini engellemesinden "çok korktuğunu" söyleyen Batin, "Geçen seferden deneyimimiz var. Onun siyasi çıkarlarının bu anlaşmayı sonuna kadar sürdürmekle uyuşmadığını biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Gazze’de ateşkes ve esir takası anlaşmasının tüm aşamalarıyla yürürlükte kalmasının önemine değinen Batin, "Çok umutluyum. Bu hem esirler hem aileleri hem de Gazze'deki Filistinliler için iyi olacak. Anlaşma uygulamada kalırsa ​​mükemmel olacak" dedi.

Netanyahu’nun anlaşmanın ikinci aşamasının hayata geçirilmesini istemediğini savunan Batin, "Ancak Trump onu ikinci aşama için de zorlayacak. Bunu umut ediyoruz" diye konuştu.