ChatGPT'ye söylenmemesi gereken 5 şey
Yapay zeka hayatı kolaylaştırmak karşılığında kullanıcıların paylaştığı en özel bilgiyi bile hafızasına atıyor. Peki ya yapay zekayla neleri paylaşmaktan kaçınmak gerekiyor?

Yapay zeka destekli sohbet robotları insanların işini kolaylaştırmanın karşılığında büyük bir bedel almıyormuş gibi görünse de esasında kullanan kişi hakkında pek çok şey öğreniyor. Dünyanın en popüler sohbet robotu ChatGPT, onlarca konuşmadan elde ettiği ufak bilgileri hafızasında depoluyor.

Örneğin daha önceki konuşmalarınızda ChatGPT'ye doğum gününüzü söylemişseniz, muhtemelen bunu hatırlayacaktır. Ya da konuşmalarınızda hobilerinize işaret eden, hangi yemekleri sevdiğinizi paylaştığınız ifadeler yer alıyorsa bunu arkadaşlarınızdan bile daha iyi hatırlayabilir.
Hatta bir daha tekrarlamadığınız halde hakkınızdaki daha mahrem bilgilere bile sahip olabilir. Ancak sohbet robotundan daha fazla verim almak için kendinizle ilgili şeyleri paylaşmaktan başka çareniz kalmıyor. Örneğin hastalar kan sonuçlarını analiz yapsın diye ChatGPT'ye yüklüyor, yazılımcılar hataları ayıklasın diye gizli kodların bir kısmını girebiliyor.

Uzmanlar yapay zekayla neleri paylaşabileceğimiz konusunda bir sınır çizmemiz gerektiğinin altını çiziyor. Kimlik numaranız ya da çalıştığınız şirketin özel verilerini paylaşmak sakıncalı bir hareket olabilir.
Yapay zeka şirketleri modellerini geliştirmek için veriye aç olmalarına rağmen onlar bile bizim sırlarımızı bilmek istemiyor. ChatGPT'yi geliştiren OpenAI "Lütfen sohbetlerinizde kendinizle ilgili gizli kalması gereken bilgileri paylaşmayın. Başkalarının görmesini istemeyeceğin gizli bilgileri ya da verileri paylaşmayın" diye uyarıyor.

İşte Amerikan gazetesi Wall Street Journal'a göre yapay zekaya vermemeniz gereken bilgiler...
KİMLİK BİLGİSİ: Bunun içinde sosyal güvenlik numaranız, ehliyetiniz, pasaport numaranız, doğum tarihiniz, adresiniz ve telefon numaranız da yer alıyor.

TEST SONUÇLARI: Sağlık testlerinde gizlilik önemli olsa da sohbet robotları bu etik kaygılara sahip olmadığı için test sonuçlarınızı korumak gibi bir çabanın içine girmeyecektir. Eğer test sonuçlarınızı kesinlikle yapay zekaya sormak istiyorsanız kimlik bilgilerinizin olduğu kısmı keserek sadece sonuçların olduğu görüntüyü paylaşabilirsiniz.

FİNANSAL HESAPLAR: Banka ve yatırım hesap numaralarınızı ChatGPT'yle paylaşmayın. Yapay zekanın yaşayabileceği olası bir hatada ya da güvenlik sorununda bilgileriniz üçüncü şahısların eline geçebilir.

ŞİRKET BİLGİLERİ: Eğer ChatGPT'nin iş için olan versiyonunu kullanıyorsanız istemeden müşterilerin verilerini ya da halka mal olmamış ticari sırları yapay zekayla paylaşıyor olabilirsiniz. Samsung, bir mühendisi dahili kaynak kodunu yapay zekayla paylaşınca ChatGPT'nin şirket içinde kullanımını yasakladı örneğin. Eğer yapay zeka işiniz için faydalıysa şirketin kendisi resmi bir hesaba sahip olacaktır zaten.

ŞİFRELER: Sosyal medya hesaplarınızın şifrelerini, telefon PIN kodunuzu ve oturum açarken çıkan güvenlik soruları ve cevaplarını ChatGPT'yle paylaşmayın.

DİKKAT ETMENİZ GEREKEN DİĞER ŞEYLER
Yapay zeka, verdiği cevabı beğenip beğenmediğinizi sorduğunda buna bir yanıt verirseniz model o cevabı eğitiminde kullanılabilecek bir şey olarak algılar.
Anthropic'in Claude'u sohbet verilerini eğitiminde kullanmıyor ve bu verileri iki yıl sonra siliyor. ChatGPT, Microsoft'un Copilot'u ve Google'ın Gemini'yi ise sohbet verilerinden faydalanıyor ancak ayarlarla bunu devre dışı bırakma hakkınız var.
Güvenlikten endişe duyuyorsanız bunları deneyebilirsiniz:

SIK SIK MESAJLARI SİLİN: Paranoyak kullanıcılar her konuşmanın ardından mesajlarını silmeye meyilli olabiliyor. Buradaki tek istisna Çin'in geliştirdiği DeepSeek. Yapay zekanın gizlilik politikalarına göre verilerinizi sonsuza dek çekebiliyor ve bunu devre dışı bırakma şansınız da olmuyor.
GEÇİCİ SOHBETİ KULLANIN: ChatGPT'nin sağ üst köşesinde bulunan Geçici Sohbet kısmı, tarayıcınızda gizli pencerede dolaşmak gibi bir şey. Bu sayede sohbetiniz konuşma geçmişinde görünmeyecek ve içeriğini modeli eğitmek için kullanılamayacak.