CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 1999 senesinden beri İmralı'da tutuklu bulunan PKK elebaşı Abdullah Öcalan için yaptığı "Meclis kürsüsünde terör örgütünün lağvedildiğini açıklasın, karşılığında umut hakkından yararlansın" teklifiyle başlayan 'süreçle' ilgili konuştu.
Bu hamlenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir kez daha seçilmesi için yapılacak bir anayasa değişikliğine meze edilmemesi gerektiğini belirten siyasetçi, şunları kayda geçirdi:
“Bu sürecin aktörleri AKP ve MHP. 2023 seçimlerindeki sloganları, 'Kemal Kılıçdaroğlu Cumhurbaşkanı olacak, Abdullah Öcalan çıkacak'. Bugün sloganları ne; 'AKP devam edecek, Abdullah Öcalan çıkacak'.
'BİZE ÖZÜR BORÇLARI VAR'
Öncelikle Cumhuriyet Halk Partisi'ne bir özür borçları var. Türkiye bir yıl içerisinde böyle bir gündem değişimini hak etmiyor. Bunu izah etmeliler. Türkiye'nin çok mühim meseleleri var. Bir milletvekili cezaevinde.
Bu görüşmeleri sürdüren Ahmet Türk'ün yerine kayyum atanmış. AKP grubunun da MHP grubunun da Ahmet Türk'le el sıkışırken yüzünün kızarması gerektiğini düşünüyorum. Bu sorunları çözün.
'UTANÇ VERİCİ'
Net bir şekilde şunu söyleyeyim bir kişi çıkacak, diğer kişi üçüncü kez aday olacak. Bu yüzden de bir anayasa değişecek. Bu utanç verici bir durumdur.
Eğer böyle bir barış süreci varsa o sürece de ihanettir. Biz anayasayı ayaklar altına alan AK Parti ile asla ve asla anayasa yapmayacağımızı söyledik.
Bu ülkede bir anayasaya ihtiyaç var, demokrasiye, parlamenter sisteme ihtiyaç var. Bunu yeni cumhurbaşkanı ve bakanlar kurulu Çankaya'da ilk seçimlerden sonra yapacak."
MECLİS TURUNDA NELER ÖNE ÇIKTI?
DEM Parti milletvekilleri Pervin Buldan, Sırrı Süreyya Önder ve Kürt siyasetinin önde gelen isimlerinden Ahmet Türk, ilk olarak geçen perşembe günü MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yle bir araya gelmişti.
42 dakika süren görüşme sonrası herhangi bir açıklama yapılmamış, ancak Bahçeli'nin kapıda karşılayıp tokalaştığı üç ismi giderken de uğurlaması dikkati çekmişti.
Ziyaretlerin Gelecek Parti ve AKP ayağı ise 'tanıdık' simaların 10 yıl sonra yeniden bir araya gelmesi anlamını taşıyordu.
İmralı heyetinin yeni döneme dair fikir teatisinde bulundukları siyasiler arasında 2009 - 2015 arasındaki çözüm sürecinde önemli rol oynayan isimler vardı.
Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, o dönem başbakanlık makamındaydı.
Çözüm sürecinin kendisine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın emaneti olduğunu söylüyor, Gezi Parkı eylemlerinin dahi 'çözüm sürecini baltalamaya dönük olduğunu' savunuyordu.
AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala'ysa İçişleri Bakanlığı görevinde bulunuyordu.
Ala, uzun yıllar tartışmalara konu olan Dolmabahçe Mutabakatı fotoğrafında Önder ve Buldan'ın yanında oturanlardan biriydi.
AKP Sözcüsü Ömer Çelik de bahse konu yıllarda Kültür ve Turizm Bakanı olarak kabinedeydi. Ayrıca çözüm sürecine sahip çıkan çıkışlarıyla biliniyordu.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, temkinli tavırlarıyla öne çıkmıştı. Bu sürecin anayasa değişikliği için kullanılmaması gerektiğini belirtip şeffaflık vurgusu yapmıştı.
Ayrıca özel bir komisyon kurulmasını önererek burada şehit ailelerinin de yer almasını teklif etmişti.