Kahverengi kokarca (Halyomorpha halys), son yıllarda Karadeniz ve Marmara bölgelerinde hızla yayılarak tarımsal üretime verdiği ciddi zararlarla çiftçinin en önemli gündem maddelerinden biri.
Özellikle fındık başta olmak üzere 300’den fazla bitkisel ürünü tehdit eden bu zararlı, kış aylarında terk edilmiş binalar, ahırlar ve depolarda barınırken, havaların ısınmasıyla birlikte tarım alanlarına yayılıyor
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kahverengi kokarca ile kışlaklarda mücadeleye dair açıklama yaptı.
300'DEN FAZLA ÜRÜN TEHDİT ALTINDA
Kahverengi kokarcanın, Karadeniz ve Marmara bölgemizde 300 bitkisel ürüne zarar verdiğini söyleyen Bayraktar, Karadeniz ve Marmara'da bütün ürünlerin tehdit altında olduğunu söyledi.
Karadeniz Bölgesi ve Marmara'da başta fındık olmak üzere 300'den fazla tarım ürününe zarar veren kahverengi kokarcanın , özellikle kış aylarında terk edilmiş binalar, ahırlar ve depolarda barındığı bilgisini veren Bayraktar hava sıcaklıkları arttığında, kokarcanın tarım alanlarına yayılmaya başladığını söyledi.

'ÇOK ZAMANIMIZ KALMADI'
Bayraktar uyarılarına şöyle devam etti:
- Ziraat odalarımız ile Tarım ve Orman Bakanlığı ortaklığında yürütülen "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" kapsamında, çiftçi eğitimi, tuzak asımı, doğal düşman böcek üretimi ve mekanik mücadele yöntemleriyle istilanın yayılmasını engellemeye çalışmaktadır. Mücadelenin daha etkin ve kapsamlı hale gelmesi için yetkili kurumlar ve paydaşların ortak hareket etmesi büyük önem taşımaktadır.
- Evlerde, terk edilmiş binalarda, ahırlarda ve depolarda halk sağlığı ilaçlamaları ve mekanik yok etme yöntemlerinin uygulanması konusunda ise belediyelere ve muhtarlıklara büyük sorumluluk düşmektedir.
- Havaların ısınmasıyla bu zararlı tarım alanlarına yayılmaktadır. Çok zamanımız kalmadı, bu süreçte kışlak mücadelesini hızlandırmalıyız.
- Fındık başta olmak üzere, tüm bitkisel ürünlerimizin korunabilmesi için kahverengi kokarca ile topyekûn mücadele hız kesmeden devam etmelidir.”

GÜÇLÜKLER BULUNUYOR
Bayraktar kahverengi kokarca ile etkin mücadelenin zorluklarını şöyle anlattı:
"Toplu mücadelede karşılaşılan bazı zorluklar bulunmaktadır. Bunlar arasında, tarım alanları dışında kışlayan zararlının kontrol altına alınmasının güç olması, bölgede ikamet etmeyen bazı çiftçilerin etkili mücadeleyi katılmaması, doğal düşman böcek üretiminin yeni başlaması ve bu üretimin tüm bölgeye yayılamaması, ayrıca kimyasal mücadelede kullanılan ilaçların yüksek fiyatları ve coğrafi koşullar nedeniyle uygulama güçlükleri yer almaktadır."