2019'un son haftalarında Çin'de ortaya çıkan Covid-19 felaketi yeniden mi hortluyor...
Geçen hafta Çin'de salgının başladığı Wuhan'daki Wuhan Viroloji Enstitüsü, yarasalarda yeni bir corona virüsü tespit edildiğini açıklamıştı.
Yetkililer HKU5-CoV-2 kod adına sahip corona virüsünün aynı bir önceki Covid-19 gibi insan hücrelerine bulaşabildiğini açıkladı. Henüz bu virüsün insanlara bulaştığına dair bir açıklama yapılmazken bu gelişme, özellikle aşı üreticilerinin hisselerinin artmasına sebep olmuştu.
Bloomberg'in haberinde, "Yarasalarda ortaya çıkan HKU5-CoV-2 virüsü hakkında ne biliyoruz?" başlığı altında bu virüsün Çin'in Guangdong, Fujian, Zhejiang, Anhui ve Guangxi bölgelerinde yaşayan yarasalardan elde edilen numunelerde çıktığı kaydedildi.
Haberde, yapılan analizlerde bu virüsün MERS olarak da bilinen Orta Doğu Solunum Sendromu'na da neden olabileceği kaydedildi. Bu virüsün SARS-CoV-2 ile uzaktan akraba olduğu belirtilirken, "Laboratuvar deneyleri, HKU5-CoV-2'nin çok çeşitli memelileri de enfekte edebileceğini ve türler arası bulaşma potansiyelinin altını çizdiğini gösterdi. Araştırma, yarasa virüsleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan virolog Shi Zheng-Li ve SARS-CoV-2'nin ortaya çıkmasındaki merkezi rolüne ilişkin iddialarla karşı karşıya kalan tesisi tarafından yürütüldü" yorumu yapıldı.
"YENİ PANDEMİLERLE KARŞI KARŞIYA KALABİLİRİZ"
Hastalığın insan sağlığına nasıl bir etki yaratıp yaratmayacağının henüz net olmadığı kaydedilirken, "Araştırmacıların hala bu türün doğada ne kadar yaygın olduğunu belirlemesi gerekiyor. İnsanlara köprü görevi görebilecek av veya evcil hayvanlarda bulunup bulunmayacağı da dahil. HKU5-CoV-2 şu anda bilim insanlarının radarında olsa da, daha tehlikeli başka virüslerin daha büyük bir risk oluşturması da mümkündür. Yarasalar çok çeşitli corona virüslere ev sahipliği yapar ve MERS, SARS-CoV-1 ve SARS-CoV-2 gibi virüsler için doğal rezervuar görevi görür. Aslında, 2021 yılında yapılan bir çalışma, Güneydoğu Asya'da her yıl on binlerce insanın hayvan koronavirüsleri tarafından enfekte edilebileceğini ortaya koymuştur" denildi.
Haberde, "Başka pandemiler görecek miyiz" başlığı altında ise, "Evet, yeni bir hastalığın küresel ölçekte yayılması tehlikesi hava taşımacılığı ve uluslararası ticaretin gelişmesiyle yükseldi. Havadan bulaşan influenza ve SARS-CoV-2 gibi hastalıklar en yaygın olanları" denildi.
Öte yandan yapay zekanın, tehlikeli virüslerin tasarımı konusunda kötü amaçlı olarak kullanılabileceği belirtilirken birçok hastalığın ise hayvan kaynaklı olduğu belirtildi. Haberde, "Yarasalar Ebola, Hendra ve Nipah gibi virüsleri taşıyor. Bu virüsler kan, tükürük, idrar ve dışkı aracılığıyla bulaşabilir" denildi.
Haberde ayrıca bu virüsün yeni bir Covid-19 salgınına sebep olmaması için hastalığın takibinin yoğun bir şekilde yapılması gerektiği belirtildi.