Doğu Akdeniz Bölgesi'nde iki gündür yaşanan aşırı don felaketi nedeniyle tüm tarım ürünleri zarar gördü.
Domates, marul, patates, biber, karpuz gibi ürünlerin yanı sıra narenciyeden nektarine pek çok ürün tümüyle donarak yandı. Bölgede don felaketinin bölgede devam etmesi bekleniyor.
Bölgedeki don felaketi tarım ürünlerinin fiyatlarını da olumsuz etkileyebilir.
Meteorolojinin 5 günlük zirai don risk tahmin haritasına göre, zırai don olayının 28 Şubat'a kadar batı bölgelerden azalarak süreceği, Doğu Anadolu'da ise etkisini bu süreçte de devam ettireceği öngörülüyor.
PEK ÇOK ÜRÜN ZARAR GÖRDÜ
Adana Çiftçiler Birliği Başkanı Mutlu Doğru, konu ile ilgili yazılı açıklamasında, son 2 günde tarlalardaki marul ve lahanalar, karpuz fideleri, narenciye ve sert çekirdekli meyve ağaçlarının zarar gördüğünü belirtti.
Meteorolojiden aldıkları bilgiye göre zirai don riskinin bugün ve yarın gece de süreceğini aktaran Doğru, şöyle devam etti:
"Türkiye'nin ilk turfanda karpuzunun yetiştiği Adana'da fidelerin donması, çiftçimize tekrar karpuz fide alınmasıyla ek maliyet yükleyecek ve hasadı da geciktirecektir. Hasadı henüz yapılmamış lahana ve marul gibi tarla sebzelerinde de çiftçimiz çok büyük zararla karşı karşıya kalmıştır. Ovamızda yetiştirilen turfanda nektarin, şeftali ve kayısı gibi nisan sonu mayıs başında hasat edilecek ürünlerin çiçekleri tamamen donmuş ve ürün alınamayacak hale gelmiştir."
Doğru, dondan zarar gören çiftçilerin kamu bankalarına kredi borçları ile prim ve vergi borçlarının faizsiz ertelenmesini istediklerini kaydetti.
'BU GİDİŞLE İFLAS EDECEĞİZ'
Marul tarlası tamamen yok olan çiftçi Ramazan Bakır, "Hasada gelen marulumuzu don vurdu. Bir tane bile toplayamayacağız. Bu sene zararımız büyük dondan dolayı. Zarardan başka bir şey yok. Devletten destek bekliyoruz. Yoksa ekim artık yapmayacağız, bu gidişle iflas edeceğiz. Burada 20 dönüm, toplam 100 dönüm alan var. Zararımız 5 milyonu bulacak" şeklinde konuştu.
'TÜKETİCİ SEBZEYİ DAHA PAHALIYA TÜKETECEK'
Zirai don afetinin yaşandığı Adana'nın Yüreğir İlçesi'ndeki çiftçilerle görüşen CHP milletvekili Ayhan Barut, yaşanan felaketin boyutlarına dikkati çekerek çözüm istedi.
Barut, "Çiftçinin desteklenerek zararlarının telafi edilmesini bekliyoruz. Aksi takdirde yeni sezon başlamadan bitmiş olur. Bu da 2025 yılında tarımsal üretimin son bulacağı, pazarlarda ve kentlerde tüketicilerin bu sebze ve meyveyi çok pahalı tüketeceği açıktır. Yetkileri acil göreve çağırıyoruz" diye konuştu.
(AA, ANKA)