1700'den fazla insanın hayatını kaybettiği Myanmar depremleri, uzmanlara göre ülkenin son bir asırda yaşadığı en büyük deprem. Hayatta kalanları enkazdan çıkarma girişimleri devam etse de bir süredir çatışmaların altında ezilen ülkede can kayıplarının sayısı giderek artıyor.
BBC'nin haberine göre 2021'de kontrolü ele geçiren ordu cuntası depreme rağmen ülkenin bazı yerlerini bombalamaya devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) bu saldırıların "tamamen çirkin ve kabul edilemez" olduğunu söyledi.
BM'nin Özel Myanmar Raportörü Tom Andrews, "insanları kurtarma çabalarının ortasında ordunun bomba atmaya devam etmesinin inanılmaz bir şey olduğunu" söyledi.
'SALDIRILARI DURDUR' ÇAĞRISI
Dört yıl önce darbeyle iktidarı ele geçiren ordu yönetimi, bir süredir isyancılarla çatışma halindeydi. İsyancı gruplar ülkenin belli başlı yerlerinde güç kazanmayı başardı.
Andrews orduya tüm askeri operasyonlarını durdurma çağrısı yaparak "Ordunun üstünde etkisi olan herhangi biri baskı yapmak için öne çıkmalı ve bunun kabul edilemez olduğunu açıkça belirtmelidir" dedi.
7 KİŞİ BOMBARDIMANDA ÖLDÜ
BBC Burmaca da ülkenin kuzeyindeki Shan eyaletinde bulunan Nauncho'daki hava saldırıları sonucunda yedi kişinin öldüğünü teyit etti. Saldırıların depremden yaklaşık üç saat sonra düzenlendiği öğrenildi.
Cuntayı iktidardan indirmek isteyen demokrasi yanlısı isyancı gruplar da depremin merkezindeki Sagaing bölgesinde, Chang-U kasabasında hava bombardımanları olduğunu bildirdi. Tayland sınırı yakınlarında da hava saldırıları olduğu belirtildi.
İSYANCILAR SALDIRILARI DURDURACAKLARINI SÖYLEDİ AMA...
Ordunun darbesi sonrası iktidardan inmek zorunda kalan Ulusal Birlik Hükümeti (NUG) silahlı güçlerinin depremden etkilenen bölgeler nedeniyle iki hafta boyunca saldırılarını durduracağını açıkladı.
Andrews bu arada cuntanın depremden önce de insani yardımların bölgeye erişimini engellediğini ve yardım çalışanlarını tutukladığını söyledi. Andrews "Daha önceki insani facialardan, doğal felaketlerden öğrendiğimiz şu ki cunta gerçeği söylemiyor. İnsani yardımın ihtiyaç duyulan bölgelere ulaşmasını önlemek gibi de bir alışkanlığı var" dedi.
"Yardımları silah haline getiriyorlar" diyen Andrews "Bunları kontrolündeki bölgelere gönderiyor, kontrolünde olmayanları pas geçiyor" diye ekledi.