ŞEHRİBAN KIRAÇ / NEFES
Türkiye’de sağlık sisteminde sorunlar gün geçtikçe büyürken, parasızlık nedeniyle özel hastanelere gidemeyen hastalar şimdi de zorunlu olarak kullanmaları gereken ilaçlarını alamaz duruma geldi. Eczanelere 30 liralık ilacı bile veresiye yazdıran vatandaşın tedavisi de tehlikeye giriyor. İstanbul’da özellikle dar gelirlilerin yaşadığı semtlerde eczanelerdeki veresiye defterlerinin sayfaları dolup taşıyor.
300 BİN TL VERESİYE
İlaçta yüksek katılım payları ve fiyatların zamlanması nedeniyle başta emekliler olmak üzere dar gelirlinin ilaca erişmesi de imkânsız hale geldi. Eczanelerde veresiye listesi de uzadıkça uzuyor. Dar gelirlilerin yaşadığı semtlerde veresiye ilaç alanların sayısı artıyor.
İstanbul Yenibosna’da bir eczanenin son 9 ayda veresiye faturası 300 bin lirayı aştı. Bahçelievler’de bir diğer eczanede veresiye fatura 80 bin lirayı aşıyor. Zeytinburnu’nda bir eczanedeki fatura ise 150 bin TL civarında. Veresiyelerin neredeyse yüzde 20’si hiç ödenemiyor. Veresiye defterlerindeki borçların yüzde 70’ten fazlası emekli hastalara ait. Eczacılara göre hastalar ilacı lüks ihtiyaç olarak görmeye başladı. 30 liralık ilacı bile veresiye yazdıran var. Hastalar artık ya eczaneye borçlanıyor ya da kredi kartıyla ilaç alıyor. Son dönemlerde özellikle kredi kartıyla ilaç alımlarında da büyük artış var.
100 KİŞİ BORÇLU
Zeytinburnu’ndaki Yeni Hayat Eczanesi'nin sahibi Eczacı Celal Ürgen, “26 yıldır burada eczacılık yapıyorum. Bakkal gibi veresiye defteri tutuyoruz. Şu anda en az 100 kişinin borcu var. Tahsil edemediğimiz de çok borç var. 150 bin TL civarında ödenmesi gereken borç bulunuyor. Bu durum eczacıları da zora sokuyor. Ama vatandaş da ilaç alamaz durumda. Parayla almak istese para yetişmiyor, katkı payları yüksek. 1000 liralık ilacın bazen 400 TL katkı payı çıkıyor, hasta o durumda ilacı bırakıyor almıyor” dedi.
RAPORLU İLAÇ BİLE PARALI
Bahçelievler'de bir eczacı da 80 bin lira veresiye ilaç faturası bulunduğunu vurgulayarak, “Hasta da biz de ilaçta çıkan katkı paylarına şaşırıyoruz. Bazı raporlu ilaçlarda bile fatura çıkıyor. Dar gelirli, emekli yemeğinden kısıp ilaca para veremiyor” dedi.
ECZANELER YÜKÜ KALDIRAMIYOR
İstanbul Eczacı Odası Yönetim Kurulu Üyesi Eczacı Murat Tülü, son dönemlerde eczanelerde yapılan nakit alışverişin yüzde 80’ninin kredi kartına döndüğünü, vatandaşın ya eczaneye ya da bankaya borçlandığını vurgulayarak, kira, gıda harcaması derken vatandaşın artık ilaca para ayıramadığını söyledi.
Tülü, “İlaca zam gelmesin diye dua eder hale geldik. Çünkü vatandaş alamıyor. Vatandaş veresiye alırken maaşımı alınca öderim, akşam oğlum gelince öderim, bir hafta sonra öderim diyor ama o borçların büyük kısmı hiç ödenmiyor. Özellikle İstanbul’da dar gelirlilerin yaşadığı ilçelerdeki eczanelerin veresiye defterleri çok daha kabarık. 30 bin eczane de bu veresiye yükü artık taşıyabilecek durumda değil” dedi.