Güney Kore'nin eski Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol geçen ay sıkıyönetim ilan edip orduyu meclise getirtmişti. Ancak bu girişim başarılı olamamış, milletvekilleri sıkıyönetim ilanını veto etmişti.

Başarısız girişim sonrası muhalefet araya girerek Yoon'un görevden alınması için iki kez tasarı verdi. Bu tasarılar sonuç verdi, Yoon görevden uzaklaştırıldı.

Sadece görevden uzaklaştırılmakla kalmadı, yetkililer Yoon'u "darbe" niteliğindeki sıkıyönetim ilanı nedeniyle bu sabah tutuklamak istedi.

Darbeci liderin destekçileri neden ABD bayrağı salladı? - Resim : 1
Fotoğraf: Shutterstock

Ne var ki haberi alan Yoon destekçileri başkanlık sarayının önünde toplandı. Öyle ki kalabalığın protestoları sonucunda Yoon Suk Yeol hakkında çıkarılan tutuklama emrinin infazı askıya alındı.

ELLERİNDE AMERİKAN BAYRAKLARIYLA PROTESTO ETTİLER

Yoon destekçilerinin ellerinde de iki bayrak vardı: Biri kendi ülkeleri Güney Kore’nin bayrağıydı, diğeri de Amerikan bayrağı. Konuya hakim olmayanlar için Yoon destekçilerinin neden bu iki ülkenin bayrağını taşıdığı anlaşılamayabilir.

İngiliz gazetesi The Guardian’ın Güney Kore’deki muhabiri Raphael Rashid, Yoon’un destekçileri için Amerika’nın bir müttefikten çok daha fazlasını, bir ideali temsil ettiğini söylüyor.

Darbeci liderin destekçileri neden ABD bayrağı salladı? - Resim : 2
Fotoğraf: Reuters

Rashid’e göre taşıdıkları Amerikan bayrağı onlar için tehlike altında olduğunu düşündükleri kültürel ve manevi düzenin bir sembolü.

NEDEN AMERİKA'YI HAMİ GÖRÜYORLAR?

Yoon destekçilerinin ABD’yi kendine hami olarak görmesinin sebebiyse 1950-53 arasındaki Kore savaşında Amerika öncülüğündeki koalisyonun Kuzey Kore’ye karşı mücadelesinde Güney’e yardım etmesiydi.

Bunun çok daha öncesi de var, İkinci Dünya Savaşı’nda Amerika’nın Japonya’ya karşı verdiği savaş sonrası Güney Kore Japon sömürgesinden de kurtulmuştu.

Örneğin Yoon’un evinin önünde bekleyenlerden biri olan 74 yaşındaki Pyeong In Su, polisin “vatansever vatandaşlar”ca durdurulması gerektiğini ve ABD’nin 20 Ocak’ta görevi devralacak lideri Donald Trump’ın Yoon’un yardımına koşacağını umduğunu söyledi.

MUHAFAZAKARLARLA DEMOKRATLARIN KUZEY KORE POLİTİKASI

Yoon’u destekleyenler, muhaliflerin “Kuzey Kore’ye boyun eğdiğini” düşünüyor. Bunun sebebi de Yoon öncesindeki Demokrat Moon Jae In döneminde Güney ve Kuzey arasında Kore savaşından beri hiç görülmemiş ölçüdeki yakınlaşmaydı.

Moon ve Kuzey Kore lideri Kim Jong Un üç kez bir araya gelmiş, Kuzey ve Güney arasında sınırda silahlanmama anlaşması yapılmıştı.

Darbeci liderin destekçileri neden ABD bayrağı salladı? - Resim : 3
Fotoğraf: Reuters

Bu anlaşma sayesinde “Kuzey-Güney arasında barış yakın mı?” düşünceleri bile doğmuştu. Ancak hükümet değiştikten sonra Kuzey Kore politikası da değişti.

Muhafazakar Yoon hükümeti Biden yönetimine ve Japonya’ya yakınlaşarak Kuzey Kore’ye karşı yeni bir ittifak oluşturdu. Yoon ayrıca muhalefeti "Kuzey Kore sempatizanı" olmakla da suçladı.

SEÇİMLERİN ÇALINDIĞINI BİLE DÜŞÜNÜYORLAR

Bu anlatı, Yoon’un başarısız sıkıyönetim ilanından sonra daha da körüklendi. Yoon destekçileri eski başkanın geçen yılki yerel seçimlere hile karıştığı yönündeki iddialarını destekledi.

Yoon’un kabul etmediği son seçimleri, 300 sandalyeli mecliste 192 milletvekili çıkaran Demokrat Parti kazanmıştı. Önde gelen seçim gözlemcileri seçimlerde bir sorun olmadığı sonucuna varmıştı.

Geçen hafta Kore Araştırması Enstitüsü’nün yayınladığı anket Yoon’un muhafazakar partisini destekleyenlerin yüzde 65’inin seçimlerin çalındığını düşündüğünü gösteriyor. Kamuoyunun ise yalnızca yüzde 29’u böyle bir düşünce taşıyor.