İsrail'in Gazze'ye dönük soykırım operasyonunda 19 Ocak itibarıyla ateşkes anlaşması yürürlüğe girerken, gözler Ankara-Tel Aviv hattına çevrildi.

Reuters'ın aktardığına göre, Dış Ekonomik İlişkiler Konseyi (DEİK) Başkanı Nail Olpak, yıl değerlendirmesi için düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada "barış kalıcı olursa ticaret tekrar başlayabilir" dedi.

Ankara, Gazze'deki saldırıları gerekçe göstererek 2 Mayıs 2024 tarihinde Türkiye ile İsrail arasındaki ticaret resmi olarak durdurmuştu.

İhracatçılar, İsrail'e ihracatın Filistinli ithalatçılar ve diğer ülke limanları üzerinden devam ettiğini belirtiyordu.

DÖVİZ TALEBİ

Olpak ayrıca, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'e ihracatçıların yüzde 30 döviz satış yükümlülüğünün kaldırılması talebini ilettiklerini söyledi.

Olpak, ihracatçılara sağlanan yüzde 2'lik kur desteğinin artırılması talebini de Hazine'ye ilettiklerini söyledi.

TCMB 2022'de devreye aldığı önlemlerle ihracatçıların döviz gelirlerinin yüzde 40'ını rezervine katıyordu. Türkiye yılda 250 milyar dolarlık ihracat yapıyor ve bu adım 12 ayda düzenli 100 milyar dolarlık rezerv kazanımı anlamına geliyordu.

Düzenleme ile "İhracat bedellerinin TCMB'ye satış yükümlülüğü ve döviz kazandırıcı hizmet gelirlerinin bankalara satılan bölümünün TCMB'ye satış yükümlülüğü oranları" Haziran 2024'te yüzde 30'a düşürülmüştü.